fbpx

Обележена 188. годишњица оснивања Народне библиотеке Србије

41

Народна библиотека Србије обележила је 188. годишњицу оснивања манифестацијом у амфитеатру те институције, где се присутнима обратио управник библиотеке Ласло Блашковић и министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Блашковић је честитао свим запосленима у тој библиотеци на успешној години и додао да је њихов напор с разлогом примећен и да ће, док се он буде питао, бити и вреднован по заслузи.

Он је додао да је у 2019. години забележено више од 4,2 милиона претрага по електронским каталозима Народне библиотеке и да је та установа учествовала у два европска пројекта која се баве писменошћу и миграцијама кроз науку и уметност.

Управник библиотеке је најавио да су интензивиране припреме за изградњу новог депоа, да је публикован велики број стручних књига и часописа и организовано више стотина књижевних, музичких и ликовних програма и изложби.

Министар Вукосављевић је изјавио да је Народна библиотека један од главних аутопутева српског културног развоја, јер сваки човек „обитава у две димензије – у материјалном свету који нас окружује и у свету духа, инспирације, надахнућа и трагања за уметношћу и културом“.

Оценио је да се свет који је људима био узор померио и да је наступила ера дигитализације, те да библиотеке у будућности неће бити само књиге већ информације на начин и у формату које савремени свет афирмише и допушта. Због тога, оценио је он, Народна библиотека има исте задатке и циљеве као и пре 188 година.

„Генерације библиотекара су, сликовито речено, антитела која се боре против вируса и уништавају их, против примитивизма, баналности и свега онога што уништава културу“, изјавио је Вукосављевић.

На манифестацији је додељена национална награда из области библиотекарства „Јанко Шафарик“ лауреату Небојши Ковачевићу, испред амфитеатра је отворена изложба „Кроз пустињу и прашуму“, док је саопштено да је књига која је највише пута позајмљена из библиотеке претходне године била „Корени“ Добрице Ћосића.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.