Одржан 12. Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици

50

Дванаесто издање Међународног форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици, највећег театролошког скупа у овом делу Европе, одржано је од 20. до 22. септембра у новом простору Читаонице Градске библиотеке, у оквиру Међународног фестивала позоришта за децу Суботица. Током три дана форум је окупио теоретичаре и позоришне истраживаче из 16 земаља и са три континента – Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, Аустрије, Ирске, Данске, Норвешке, Пољске, Русије, Грузије, Литваније, Ирана, Индије, Новог Зеланда. Учесници из Нигерије и Египта нису учествовали у презентацији својих радова, али су аплицирали са својим предлозима. Укупно 30 учесника овог важног скупа за позоришну уметност су највећим делом и физички били гости у Суботици, док се мањи део учесника представио онлине укључењем.

Две кровне теме овогодишњег форума биле су “Рецепција естетских категорија и вредновање у позоришту за децу и младе” и “Фестивали за децу и младе – перцепција и селекција”. Међутим, након што су почели да пристижу радови од истраживача, они су се по природи ствари груписали у више тема, те је и форум продужен на три дана током којих су напослетку обрађене три тематске целине.

Марјам Каземи, учесница форума из Ирана, нагласила је да јој је драго што борави у Србији и да ужива у времену које проводи овде. “Форум нам је дао могућност да поделимо наша искуства, да се упознамо са проблемима у различитим земљама, који су везани за позориште, образовање и све нас који радимо са децом и омладином. То је веома захтевно поље. За мене је ово била и прилика да пошаљем моје разноврсне радове из Ирана, да покажем како се ради у нашој земљи и представим наше праве проблеме. Охрабрила сам се и стекла самопоуздање, тако да је овај форум био веома користан за мене”.

У осврту на овогодишњи форум др Маријана Прпа Финк, руководилац форума, истакла је значај форума за домаћу позоришну сцену: “Ми желимо и намеравамо да имамо врло живу интеракцију са домаћом позоришном сценом, јер присуство свих ових стручњака омогућава да имамо увид шта се све ради у свету. Да на тај начин унапређујемо нашу домаћу позоришну сцену за младе и истовремено да учимо и гледамо како то други раде. Да позоришту за децу и младе дамо неке нове облике, поштујући старе које познајемо, и да покушамо да унапредимо разумевање феномена позоришта за децу и младе у свим његовим сегментима и облицима. Деца као публика се мењају, и с тим у вези покушавамо да разумемо и објаснимо шта је функција и улога позоришта за децу и младе данас”.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.