Одржана трибина „Жена, верска култура, савремени свет“

154

У уторак, 7. марта од 18.30 до 20 часова, у великој читаоници Фонда уметности Библиотеке града Београда одржана је трибина под називом „Жена, верска култура, савремени свет“, у организацији Културног центра ИР Ирана у Београду, Актива жена Исламске заједнице Србије и Библиотеке града Београда.

Интересовање за ову тему и излагања било је велико, као и број посетилаца и учесника у дискусији.

Модераторка Лејла Аломеровић представила је уводним речима тему говорећи о савременој жени као свевременој жени и већ тим обраћањем пробудила је пажњу учесника и публике.
Друго обраћање било је учеснице – Муне Јусуфспахић, исламског теолога, која је говорила о теми „Жена у исламу“, тачније о раним друштвеним реформама и њеним правима и тиме отворила многе друге теме, историјске увиде и прегледе, што је додатно било инспиративно за питања и дискусију након трибине.

Следећа учесница, Бентолхода Халиловић, докторанд Филолошког факултета Универзитета у Београду, скренула је посебну пажњу темом „Сакрална уметност и савремени свет“. Она је истакла да муслимански уметник ствара уметничко дело с циљем да у њему разоткрије узвишену лепоту Божјег бића и да он отуда има перманентну свест о томе да је његово дело лепо у оној мери колико следи и илуструје космолошку хармонију и универзалну лепоту. Халиловић је такође позвала учеснике да по завршетку трибинског програма погледају њене одабране оригиналне радове из области уметности исламске илуминације (арап. тазхиб) с изворним персијским мотивима, које су употпуниле њено обраћање.

Учесница Данијела Марковић, теолог и религиолог, одабиром наслова свог излагања – „Адам и жена му (Пост: 2.25) – традиционализам и модернизам”, заинтригирала је јавност и публику, као и своје саговорнице. У излагању је представљен концепт Адама као традиционализма и жене му – као модернизма. Посебан акценат је био на превазилажењу подела и важности жене за читаво човечанство и да је поента да се никада не ради о ослобођењу само жене, већ о ослобођењу човека и личности.

Модераторка је упутила питања, која су заједно са публиком дискутована и многа кандидована за нови скуп и окупљање на сличну тему.

По завршетку радног дела трибине и излагања, представљени су радови Бентолходе Халиловић, који су били само повод да се и у неформалном делу догађаја наставе плодне дискусије и предлози за наредни период и наставак сарадње.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.