fbpx

Ирански филм „Само 6,5“ на 48. ФЕСТ-у

84

Од 28. фебруара до 8. марта у Београду је одржан 48. по реду међународни филмски фестивал – ФЕСТ. Овогодишње издање ФЕСТ-а одржано се у знаку легендарног Бекима Фехмијуа, који нас је пре тачно десет година напустио, а у складу са омажем овом великом глумцу је и слоган фестивала – Скупљачи емоција.

48. ФЕСТ отворио је филм Отац Срдана Голубовића, који ће бити премијерно приказан у оквиру програма Панорама на предстојећем Берлиналу. Свечано затварање одржано је у Комбанк дворани, а том приликом чувени холивудски глумац, Џон Малкович, извео је музичко-сценски перформанс под називом “Музички критичар”. Мира Бањац, Коста Гаврас и Џон Малкович били су овогодишњи лауреати награде Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности.

Уметнички директор ФЕСТ-а, Југослав Пантелић, приредио је 96 премијерних филмова у 9 програмских целина.

За Београдског победника и друге награде, ове године се у Главном програму такмичило двадесет филмова из Србије, Француске, САД, Ирана, Италије, Грчке, Словеније, Аустралије, Бугарске, Бразила, Чешке, Северне Македоније, Судана, Саудијске Арабије, Хрватске, Данске и Колумбије.

У главном такмичарском програму приказан је и ирански филм редитеља Саида Рустаија „Само 6,5“ (Metri shesh va nim / Just 6.5‎) који је учествовао на бројним иранским и међународним фестивалима и остварио запажене резултате.

Ове године уведен је нови програм – ФЕСТ Фокус, чије су се премијерне пројекције одржавале у Дворани културног центра. ФЕСТ Фокус настао је из потребе фестивала да додатно скрене пажњу на ауторска остварења која својим храбрим изразом и избором теме то заслужују. Новитет је и да је публика имала прилику да гласа за најбољи европски филм из Главног
такмичарског програма, а награду за победника спонзорисала је Делегација Европске уније у Србији, која је и прошле године подржала ФЕСТ.

Поред званичних награда, додељене су и незваничне – Политикина награда Милутин Чолић, награда ФИПРЕСЦИ жирија и ФЕДЕОРА жирија.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.