fbpx

Отворен 26. међународни сајам књига у Новом Саду

44

У уторак, 3. марта у Новом Саду је свечано отворен 26. међународни сајам књига. Сајам књига и Изложба уметности „Арт Еxпо“ одржани су од уторка, 3. до понедељка, 9. марта, док је 4. и 5. марта организован Сајам образовања „Путокази“. На приредбама посвећеним књижевној и ликовној уметности и образовању наступило је 175 излагача из осам земаља, што је 15 одсто више у односу на претходну годину.

Директор Културног центра Ирана у Београду Махди Ширази присуствовао је свечаном отварању, и сусрео се  са генералним директором Сајма Слободаном Цветковићем, помоћником градоначелника Новог Сада Александром Петровићем и прошлогодишњим добитником награде „Лаза Костић“ песником и есејистом Селимиром Радуловићем. Том приликом Ширази је представио активности Културног центра Ирана, истакавши као једну од најзначајнијих издавачку делатност и редовно присуство на Међународном сајму књига у Београду, те је и изразио интересовање и спремност Културног центра да у будућности узме учешћа и на Међународном сајму књига у Новом Саду. Он је такође позвао Новосадски сајам да учествује на Међународном сајму књига у Техерану.

Генерални директор Новосадског сајма је изразио задовољство предложеном сарадњом и истакао да, будући да је Нови Сад проглашен за Омладинску престоницу Европе у 2019. и Европску престоницу културе за 2021. годину, присуство различитих култура је од великог значаја за овај град и његов културни живот, те је присуство Ирана на будућим сајмовима књига веома важно и више него добродошло.

Овогодишњи Сајам књига сместио се између година у којима је Нови Сад Омладинска престоница Европе и Европска престоница културе. Помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић, истакао је да сви путокази наредних седам дана упућују на Новосадски сајам.

На Сајму књига у оквиру „Дана Лазе Костића“ одржано је више од 100 програма уз гостовања истакнутих домаћих и страних писаца. Посетиоци су имали прилику да се сретну са великом бројем доајена српске и светске књижевности.

Овогодишњи добитник Награде „Лаза Костић“ је Милош Латиновић. Награђен је за роман „Етапе ноћи“. Уз књижевну награду, Новосадски сајам додељује и Награду за изузетне домете остварене у ликовној уметности „Сава Шумановић“ на Изложби „Арт Експо“. Ове године она је отишла у руке Миленка Првачког, угледног сликара нашег порекла који већ више деценија живи и ради у Сингапуру.

Сајам образовања окупио је око 80 институција, које су представиле више од 500 образовних профила, односно свеобухватну понуду средњег и високог школства у нашој земљи, употпуњену понудом средњих школа и факултета из Словачке, Хрватске, Словеније, Италије, Француске, Русије и Канаде.

Међународна изложба уметности „Арт Еxпо“ под своје окриље је и ове године окупила уметнике, академске, едуковане и самоуке сликаре и омогућила представљање галерија и појединаца, тематских поставки, рукотворина, антиквитета. Понудила је и три тематске изложбе.

Током приредби у овом термину одржан је и Сајам запошљавања у среду, 4. марта у Аули Новосадског сајма, а организован је у сарадњи са Националном службом за запошљавање.

Међународни сајам књига у Новом Саду одржава се у халама Новосадског сајма чија је укупна површина 226.000 метара квадратних од чега је површина павиљона 60.000 квадрата. На сајмишту је смештено 37 хала. Најмодернија, опремљена по светским стандардима је Хала „Мастер“, у којој је излагачки део површине 5.970 метара квадратних.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.