fbpx

Програм за децу „Упознајте Иран“ у Дечјем културном центру Београда

53

У сарадњи са Културним центром Ирана а у оквиру Међународног клуба пријатељства, Дечји културни центар Београд припрема низ забавних и едукативних садржаја који ће се одвијати током 2022. године. Прва планирана активност у оквиру ове сарадње било је интерактивно предавање ,,Упознајте Иран” намењено деци основношколског узраста, од 7 до 14 година, одржано у понедељак, 30. маја 2022. Програм је отворио Амир Пурпезешк, директор Културног центра амбасаде Исламске Републике Иран у Београду, пожелевши деци добродошлицу и изразивши задовољство њиховим интересовањем за Иран.

Програм је обухватио разноврсне и атрактивне секције укључујући иранске приче, цртани филм са српским титловима, видео-клипове и фотографије занимљивих места, иранске обичаје и књижевне личности и рецитовање дечијих песама. На забаван и занимљив начин деца су имала прилику да науче основне податке о некадашњој Персији, да упознају историју, културу, традицију, књижевност Ирана и чују персијски језик, као и неке од најлепших иранских бајки.

Програм је почео представљањем персијских речи у српском језику уз приказивање пригодних фотографија. Занимљиво је да су деца већ знала да су турцизми у српском језику махом речи персијског порекла, и да су уз велико интересовање и пажњу учествовали у овом делу програма.

Потом се деци представила студенткиња персијског језика на Филолошком факултету Јулијана Јевђенић, која ја говорила о разлозима свог интересовања за персијски језик и културу, као и занимљивостима о персијском језику, Фердосију, спеву „Шахнаме“ и Ирану. Она је на крају прочитала деци једну персијску бајку.

У наставку програма деца су имала прилику да погледају цртани филм из серијала „Шекарестан“ са титловима на српском језику, при чему су старија деца читала титлове како би и млађа могла да прате.

Уз слатко послужење, у наставку програма учесници су могли да освоје награде учешћем у квизу знања о Ирану.

Једна од занимљивости програма била је заинтересованост деце за теме и њихово активно учешће у програму уз бројна питања и разговор са водитељима.

Осим овог програма који је реализован у оквиру сарадње Дечјег културног центра Београд и Културног центра амбасаде Исламске Републике Иран, у плану је и недеља иранског филма за децу и младе у току године, као и прво издање књиге о пријатељству деце из Србије и Ирана. Малишани који буду желели моћи ће да дају свој печат овој књизи.

 

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.