Јачање културних веза са културним, образовним и верским институцијама Новог Пазара

42

Амир Пурпезешк, директор Културног центра и саветник за културу Амбасаде Исламске Републике Иран, боравио је 4. и 5. маја у Новом Пазару, где се у одвојеним састанцима сусрео са председником Исламске заједнице у Србији муфтијом др Мелвудом Дудићем, ректором и званичницима Интернационалног универзитета у Новом Пазару, директором Културног центра Новог Пазара и директором Народне библиотеке „Доситеј Обрадовић“. Током ових састанака изражена је спремност Културног центра Ирана за јачање заједничке сарадње.

Састанак са председником Исламске заједнице у Србији муфтијом др Мелвудом Дудићем

На овом састанку, директор Културног центра Ирана изразио је жаљење и саучешће због трагичног догађаја у основној школи у Београду када је ученик те школе убио 8 ученика и чувара и ранио више особа. Пурпезешк је даље рекао: „Наше присуство у Новом Пазару је нагласак на жељи Културног центра Ирана да ојача и прошири односе са муслиманима и културним и научним институцијама овог краја“. Он је додао да цени обимне активности и положај муфтије и Исламске заједнице у Србији.

Осврћући се на инцидент у којем је ученик у школи убио 9 особа, др Мевлуд Дудић је истакао: „Наш фокус треба да буде на образовању, јер је неопходно подизање нивоа свести друштва. У том погледу рачунамо на помоћ религиозних људи“.

Председник Исламске заједнице у Србији је још рекао: „Срећни смо што имамо пријатеље као што сте ви и постоји погодна атмосфера за сарадњу. Спремни смо за сарадњу у различитим областима“.

Састанак са ректором и проректорима Интернационалног универзитета у Новом Пазару

Током своје посете Интернационалном универзитету у Новом Пазару Пурпезешк се састао са ректором овог универзитета проф. др Суадом Бећировићем, проректором за наставу проф. др Амелом Лукач Зоранић и проректором за науку проф. др Музафером Сарачевићем, којима је честитао 20. годишњицу оснивања. Он је том приликом обишао различите катедре овог универзитета.

На овом састанку, званичници Интернационалног универзитета у Новом Пазару су, наглашавајући задовољство присуством представника Исламске Републике Иран, изразили интересовање за потписивање меморандума о сарадњи са иранским универзитетима.

Састанак са директором Културног центра Новог Пазара

У наставку посете културним и образовним институцијама Новог Пазара, саветник за културу се 4. маја састао и са Џенаном Паламаром, директором Културног центра Новог Пазара. Том приликом је изразио спремност Културног центра Ирана за проширење заједничке сарадње, а нарочито одржавање недеље иранског филма и приређивање изложбе иранских уметничких радова и фотографија.

Састанак са директором Народне библиотеке „Доситеј Обрадовић“

Током другог дана боравка у Новом Пазару саветник за културу г. Пурпезешк се састао се и разговарао са Елијасом Реброњом, директором Народне библиотеке „Доситеј Обрадовић“ у Новом Пазару, као и руководиоцима различитих одељења библиотеке.

Том приликом библиотеци је поклоњена колекција издања Културног центра Ирана на српском језику, која је топло поздрављена.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.