Извештај са предавања на тему „Културолошки рат против породице“

198

Предавање на тему „Културолошки рат против породице“ одржано је 4. септембра у Београду у организацији организације „Породични сабор“, уз учешће Културног центра Исламске Републике Иран у Србији и у сарадњи са Одељењем за међународне културне односе жена Организације за исламску културу и комуникације и Институтом за истраживање жена и породице из Ирана.

На овом предавању излагали су професор др Зоран Милошевић, један од истакнутих српских мислилаца и заменик директора и научни саветник Института за политичке студије, г. Амир Пурпезешк, саветник за културу Амбасаде Исламске Републике Иран, др Фатеме Ебрахими, саветница Одељења за међународне културне односе жена Организације за исламску културу и комуникације др Сомаје Хаџи Есмаили, директорка Одељења за друштвене студије Института за истраживање жена и породице. Предавању је присуствовао и директор организације „Породичних сабор“.

У уводном обраћању секретар ове организације г. Јован Хонда истакао је улогу породице као темеља људског друштва, рекавши: „Исламска револуција Имама Хомеинија је заснована на породичним вредностима, будући да је сматрао да је породица темељ друштва“. Г. Хонда је додао да данас Иран има више од 80 милиона становника, што је готово двоструко више него пре Исламске револуције, а раст броја становника показује важност породице и брака. Он је додао да због чињенице да Иран важи за једну од напредних источних земаља, неморалним и неконвенционалним стварима није место у овом друштву, јер је највеће и најписменије од источних друштава, а јавна писменост је на високом нивоу. „Данас смо заинтересовани да сазнамо више о тајни ових успеха, јер је Иран био веома успешан у питањима везаним за породицу“, додао је г. Хонда.

Професор др Зоран Милошевић, заменик директора Института за политичке студије у Београду, у свом излагању је истакао: „Од 23 цивилизације, 17 цивилизација је пропало и нестало због неморала. Етика је основа друштва и власти, а према Аристотелу политика треба да буде јавно сведочанство етике, а породица и влада треба да се заснивају на етици“.

Он је додао да је данас време битке између добра и зла, обожавања Сатане и вере у Бога, а данашња западна политичка култура је непријатељски настројена према породици. Јер данас се подржава раздвајање породице, развод, абортус, а слабљење породице доводи до губитка слободе.

Др Милошевић је додао да је породица жртва културног рата, и подвукао: „Како западни политичари без деце и породице могу планирати и креирати политику за јачање и унапређење породице?“

У наставку можете погледати комплетна излагања:
– саветника за културу Амбасаде Исламске Републике Иран г. Амира Пурпезешка,
– саветнице Одељења за међународне културне односе жена Организације за исламску културу и комуникације др Фатеме Ебрахими, и
– директорке Одељења за друштвене студије Института за истраживање жена и породице др Сомаје Хаџи Есмаили.

 

 

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.