fbpx

Арбаин – ходочашће посвећено имаму Хусеину

44

Арбаин, у дословном значењу четрдесети, у исламској традицији представља шиитску верску церемонију која означава 20. сафар 61. године по лунарној хиџри (680. н. е.), четрдесет дана након Ашуре, дана када је Хусеин бин Али, унук Посланика Мухамеда, син Алија ибн Абу Талиб и Фатиме Захре и траћи шиитски Имам убијен у Карбели од стране језидских власти.

Хусеин бин Али и 71 његов сапутник убијени су у бици код Карбале 61. године од стране војске Убаидулаха бин Зијада. Двадесетог дана месеца сафара, четрдесет дана након смрти Хусеина бин Алија, његова породица је у каравану заробљеника враћена из Сирије у Медину.

Арбаин је највећа светска поворка последњих година. Маса верника која је била присутна на Арбаин церемонији жалости у Ираку била је највеће мирно окупљање на свету. Број ходочасника 2022. године достигао је 21 милион.

Док је Арбаин један од ритуала шиитских муслимана, у њему учествују и сунити, па чак и хришћани и зороастријанци који помажу у извођењу обреда. На овој церемонији учествују и ходочасници из европских земаља, укључујући Шведску, Русију, па чак и делегација из Ватикана. Делегацији Ватикана придружили су се и неки ирачки хришћански верски лидери.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.