Кратки филм „Клање“ представник Ирана на 12. фестивалу „Кустендорф“

138

Краткометражни филм „Клање“ биће представник Ирана на 12. Међународном филмском и музичком фестивалу „Кустендорф“ који се одржава од 11. до 16. јануара 2019. године у Дрвенграду, на Мокрој Гори, у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Мећавник града и ТНСО.

Филм потписују млади ирански режисери Ако Зандкарими и Саман Хосеинпур, а рађен је у копродукцији Института за културу покрајине Курдистан и Омладинске кинематографске асоцијације града Санадађа.

Ирански филм ће се на овом фестивалу такмичити са одабраним представницима САД, Француске, Канаде, Турске, Шпаније, Немачке, Пољске, Швајцарске, Филипина, Сирије, Кубе, Русије, Словачке, Норвешке и Аустралије.

Амин Моради, директор Института за културу покрајине Курдистан, нагласио је да фестивал Кустендорф, чији је оснивач светски признати редитељ Емир Кустурица, сваке године окупља највећа имена светске кинематографије, те да је учешће краткометражног филма младих иранских редитеља као јединих представника Ирана на овогодишњем фестивалу изузетна част. Он је подсетио да су до сада на фестивалу Кустендорф учестовали великани иранске кинематографије попут Асгара Фархадија, Абаса Кијаростамија, Лејле Хатами и Бахмана Гобадија.

Моради је истакао да је овај филм који ће представљати Иран већ добио награду за најбољи страни филм на 14. Међународном фестивалу студентског филма у Бугарској, те да је такође добитник бројних награда и признања како на домаћим тако и на међународним фестивалима.

Овај кратки тринаестоминутни филм говори о породици која је принуђена да прода своју краву, једину имовину коју поседује, како би преживела сурову зиму. Но сину та  одлука тешко пада, те одлучује да пусти краву да побегне.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.