22. Фестивал иранског филма и концерт поводом 45. годишњице победе Исламске револуције Ирана

1.246

У част обележавања 45. годишњице победе Исламске ‎револуције у Ирану, Културни центар Амбасаде Исламске Републике Иран у Београду, у сарадњи са Југословенском кинотеком, позива вас на 22. Фестивал иранског филма, који ће се одржати од 4. до 7. фебруара у Југословенској кинотеци.

Фестивал ће бити свечано отворен у недељу, 4. фебруара 2024. у 19 часова у свечаној ‎сали Југословенске кинотеке, Узун Миркова 1, пројекцијом филма „У ноћи пуног месеца“ у режији госпође Наргес Абијар.

Истим поводом у Србији гостује ансамбл традиционалне иранске музике „Дарваг“, чији ће концерти бити одржани 7. фебруара у Српском народном позоришту у Новом Саду, 9. фебруара у Народном позоришту у Београду и 10. фебруара Културном центру „Лукијан Мушицки“ у Темерину.

Улаз на свечано отварање фестивала и пројекцију филма „У ноћи пуног месеца“ је слободан, док се улазнице на остале пројекције могу набавити на благајни Југословенске кинотеке по цени од 200 динара.

Улаз на све концерте је бесплатан.

Добро нам дошли!

Програм 22. Фестивала иранског филма

 

Недеља, 4. фебруар

19:00 СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА

19:30  У НОЋИ ПУНОГ МЕСЕЦА (Shabi ke Mah kamel shod, Иран, 2019, 138 мин)

Режија: Наргес Абијар

Улоге: Елназ Шакердуст, Хутан Шакиба, Армин Рахимијан, Педрам Шарифи, Фереште Садре Орафаји

Синопсис: Филм говори о Абдолхамиду Ригију и Фаезе Мансури, који се упознају на базару у Захедану где Абдолхамид држи продавницу. Абдолхамид је млађи брат Абдолмалека Ригија, вође Џундалаха (Божјих војника), екстремистичке групе која уз подршку талибана терорише становништво у југоисточном Ирану. Абдолхамид се жени са Фаезе, но она ускоро постаје свесна илегалних активности Абдолхамидове породице. И Фаезе и њен брат Шахаб бивају увучени у активности Џундалаха. Ускоро су принуђени да беже у Пакистан, но тамо их чека још већа невоља.

 

Понедељак, 5. фебруар

19:00 ЋЕРКА (Dokhtar, Иран, 2016, 105 мин)

Режија: Реза Миркарими

Улоге: Фархад Аслани, Мерила Зареи, Махур Алванд, Шахрох Форутаниан, Горбан Наџафи

Синопсис: Млада девојка напушта родни град на југу Ирана и одлази на полудневни излет без дозволе строгог оца, да би присуствовала опроштајној забави блиске пријатељице. На повратку кући лоше време мења њене планове.

Филм је освојио је награду „Златни паун“ за најбољи филм на 47. Међународном филмском фестивалу у Индији, и награду „Златни Ђорђе“ за најбољи филм на 38. Московском међународном филмском фестивалу. Такође, проглашен је за најбољи филм на 15. Међународном филмском фестивалу у Даки.

 

Уторак, 6. фебруар

19:00 БЕЗ ПРЕТХОДНОГ ЗАКАЗИВАЊА (Bedoone gharare ghabli, Иран, 2022, 115 мин)

Режија: Бехруз Шоајби

Улоге: Сабер Абар, Пега Ахангарани, Ериса Беиги, Елхам Корда

Синопсис: Када је Јасмин имала шест година, колико и њен син сада, њена породица је емигрирала у Берлин. Сада мора да се врати у Иран због очеве смрти. Она у журби напушта посао лекара у Немачкој, водећи са собом сина који пати од аутизма, што јој отежава путовање. Путујући у Иран Јасмин, која једва да познаје свог оца, зачуђена је сазнањем о наслеђу које јој је он оставио. Њен кратки и нежељени смештај у очевом родном граду и сусрет са онима који су га познавали, довели су је до тога да на нов начин схвати људско биће, живот и смрт.

 

Среда, 7. фебруар

19:00 ПРЕЖИВЕЛИ (Bazmande, Иран, 1995, 138 мин)

Режија: Сеифолах Дад

Улоге: Салма Ал-Масри, Ала Ел-Дин Кокш, Касан Масуд, Џамал Солејман

Синопсис: „Преживели“ је ирански историјски драмски филм из 1996. о арапско-израелском сукобу. Сценарио је заснован на роману „Повратак у Хаифу“ палестинског аутора Гасана Канафанија из 1969. године, који говори о декларацији о проглашењу државе Израел. Др Саид и његова супруга постају жртве политичких превирања, остављајући свог малог сина Фархана који живи сам три дана док се у кућу не усели нова породица која почиње да брине о њему.

Филм је дигитално рестауриран 2018. године.

Концерти ансамбла традиционалне иранске музике „Дарваг“:

– среда, 7. фебруар у 19 часова, Српско народно позориште, Позоришни трг 1, Нови Сад,
– петак, 9. фебруар у 19 часова, Народно позориште, Француска 3, Београд,
– субота, 10. фебруар у 18 часова, Културни центар „Лукијан Мушицки“, Новосадска 324, Темерин.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.