Одржана 21. Међународна смотра археолошког филма уз учешће иранског филма “Човек из соли”

67

У атријуму Народног музеја у Београду од 12. до 19. маја одржана је 21. Међународна смотра археолошког филма. Смотра се већ традиционално организује у сарадњи са Институтом Сервантес, Италијанским институтом за културу, Гете институтом, Руским географским друштвом, Хеленском фондацијом за културу, Мађарским културним центром, културним центром исламске Републике Ирана, амбасадом Словачке, амбасадом Пољске, амбасадом Арапске Републике Египат, као и самосталним ауторима из Турске, Хрватске, Северне Македоније и Србије.

Ове године почасни гост била је Краљевина Шпанија – Институт Сервантес, чији је филм „Положај жене у Новој Картагини“ отворио овогодишњу смотру.

У програм је ове године уврштено укупно 39 филмова из 14 земаља – Шпаније (5), Италије (4), Немачке (1), Египта (2), Русије (2), Пољске (1), Турске(1), Ирана (1), Грчке (1),Мађарске (2), Словачке (1), Хрватске (1), Северне Македоније (1) и Србије (16). Филмови својим садржајем у највећој мери доносе новине из света археологије, у виду репортажа, али и образовних филмова који представљају важна открића, као и изузетна достигнућа древних цивилизација. Филмска остварења су углавном била приказана на угледним европским фестивалима археолошког филма, попут фестивала у Роверету у Италији, Ируну у Шпанији или у немачком Килу. Као и претходних година, филмови се одликују високим научним квалитетом, али и иновативним приступом културној баштини, омогућавајући на тај начин, не само стручњацима него и свим заинтересованим посетиоцима да се упознају са најновијим археолошким истраживањима у свету и код нас.

Представник Ирана на овогодишњој Смотри био је кратки документарни филм „Човек из соли“ у трајању од 16 минута, а у режији младог иранског редитељ Сеједа Саџада Мусавија. Филм говори о светски признатом и награђиваном уметнику који је принуђен да ради у руднику соли како би прехранио своју шестогодишњу ћерку. Филм прави паралелу са 2.500 година старим мумијама откривеним у сличном налазишту соли надомак града Занђана на северозападу Ирана, названим „Људи из соли“.

Народни музеј редовни је домаћин ове смотре од 1998. године, када је у сарадњи са организаторима Фестивала у Роверету, часописом Аrcheologia Viva и Италијанским институтом за културу у Београду, код нас први пут организована оваква манифестација. Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија новијих остварења у продукцији документарног филма.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.