Трећа рунда међуверског дијалога: Састанак челника Организације исламске културе и комуникације са потпредседницом Владе и министром културе Србије

24

У оквиру посете Србији поводом Треће рунде међуверског дијалога Хуџет-ул-ислам др Мухамед Махди Иманипур, генерални директор Организације за исламску културу и комуникације и председник Савета за политику и координацију дијалога вера Исламске Републике Иран, састао се у уторак, 9. јуна 2023. године са госпођом Маја Гојковић, потпредседницом Владе и министром културе Србије.

Овом састанку су присуствовали и помоћник министра за међународне односе и европске интеграције у области културе г. Станко Благојевић, помоћница министра за културно наслеђе и дигитализацију гђа Данијела Ванушић, саветница министра за медије гђа Маријана Јовић, саветник за културу Амбасаде И. Р. Иран г. Амир Пурпезешк, отправником послова Амбасаде Ирана г. Манучехр Резаи, и гђа Захра Рашид Бејги, шеф Одељења за православно хришћанство Центра за верски дијалог Организације за исламску културу и комуникације.

Приликом овог сусрета министарка културе Србије је присуство иранске делегације за верски дијалог оценила веома важним и најавила спремност Министарства културе да сарађује на свим пољима.

Она је додала: „Била сам прва особа која је као високи функционер Владе Србије имала прилику да два пута путује у Иран, и надам се да ћу имати част да трећи пут путујем у Иран као министарка културе“.

Гојковић је такође истакла: „Надам се да ће културни споразум две земље бити потписан што пре као валидан документ“.

Истовремено, она је планирање у области туризма, посебно културног и верског, оценила веома важним и истакла јачање културне сарадње две земље.

Др Иманипур, генерални директор Организације за исламску културу и комуникације, такође је објаснио активности Организације и рекао: „Једна од важних одговорности Организације за исламску културу и комуникације је састављање споразума који постају закони у Исламском савету, и у оквиру ових споразума ми смо ти који спроводимо планове сарадње са различитим земљама“.

Осврћући се на културно присуство Ирана у Србији, др Иманипур је рекао: „Имамо културно представништво у Србији више од 30 година, и уз сарадњу са Министарством културе током тих година су спроведене добре активности, али има још много области за проширење односа како би људи две земље могли ближе да се упознају“.

Иманипур је додао: „Програм културне размене са Србијом је у фази финализације, тако да ће га обе стране ускоро потписати“.

У другом делу свог излагања, др Иманипур, осврћући се на лажну слику Ирана у западним медијима, истакао је да развој сарадње у области туризма између две земље може довести до већег препознавања и упознавања реалности Ирана. Он је најавио спремност Исламске Републике Иран да прихвати уметничке групе, филмску сарадњу, заједничку филмску продукцију и активно учешће на сајмовима књига, и истакао наставак верских дијалога и одржавање културног месеца или године.

Директор Организације за исламску културу и комуникације предложио је да се због присуства иранских уметничких и историјских дела у разним музејима и центрима Србије одржи изложба ових уметничких дела у Народном музеју Београда, што је и одобрено од министарке културе Србије.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.