Позив на учешће на 42. Међународном филмском фестивалу „Фаџр“

107

Основан 1982. године и смештен у срцу иранског главног града Техерана, Међународни филмски фестивал „Фаџр“ (ФИФФ) је највећи годишњи филмски фестивал у Ирану. То је догађај који слави културну размену, приказује креативна достигнућа високо цењених кинематографија и одаје почаст квалитетним домаћим, регионалним и међународним филмовима.

Међународна секција 42. Међународног филмског фестивала Фаџр има за циљ да идентификује квалитетне међународне и националне филмове и да ојача и подстакне продукцију дела усклађених са иранском кинематографијом. Предвиђено је да се ово издање фестивала одржи од 1. до 11. фебруара 2024. године у Техерану у две такмичарске и једној нетакмичарској секцији.

Секција за међународну конкуренцију ове године носи назив „Кинематографија спасења“. У овом одељку, приоритет ће имати филмови који се баве темама тражења правде, обесхрабривања угњетавања, ароганције, глобалног тероризма, насиља и екстремизма, подстицања исламског буђења, трансцендентног начина живота, породичне оријентације, људских права, наглашавања моралних, духовних и верских учења, борећи се против дискриминације, наглашавајући културу и цивилизацију кроз уметнички израз и на тај начин настојећи да савременог човека усмери ка срећи.

Жири ће одабраним филмовима доделити следеће награде:
• Кристални Симорг за најбољи филм.
• Кристални Симорг за најбољу режију.
• Кристални Симорг за најбољи сценарио.
• Специјална награда жирија.
• Кристални Симорг за изузетан уметнички допринос.

Више о фестивалу, као и пропозиције учешћа можете прочитати у наставку:

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.