Традиционалне вештине ткања тепиха у Кашану

195

Светска баштина Унеска

Званично име Традиционалне вештине ткања тепиха у Кашану
Место Иран
Критеријум Нематеријално културно наслеђе: R.1 , R.2 , R.3 , R.4 , R.5
Референца 383
Упис 2010. (5. седница)
Веб-сајт https://ich.unesco.org/en/RL/traditional-skills-of-carpet-weaving-in-kashan-00383
Видео Традиционалне вештине ткања тепиха у Кашану на званичном YouTube каналу UNESCO

Традиционалне вештине ткања тепиха у Кашану почињу са дизајном, који је разрађен између низа основних стилова, укључујући и мотиве као што су цвеће, лишће, гране, животиње и сцене из историје. Ткани су на ткалачком разбоју познатом као дар, са основом и потком од памука или свиле. Вуна или свила веже се на основу с препознатљивим персијским чвором (сенех), које на месту држи ред ткања, притиснут чешљем.

Персијски стил ткања (такође познат као асиметрично чворовање) посебно деликатно се примењује у Кашану, тако да је задња страна тепиха фино и равномерно замршена. Боје тепиха из Кашана долазе из различитих природних боја, укључујући корен броћике, коре ораха и нара и лишћа винове лозе.

Традиционалне вештине ткања кашанских тепиха преносе се на ћерке путем шегртовања под инструкцијама њихових мајки и бака. Шегртовање је такође начин на који се људи уче вештини дизајнирања, бојења, стрижења, изградње разбоја и израде алата. Кашан је дуго био центар за производњу лепих тепиха и скоро један од три његових становника запослен је у изради тепиха, с више од две трећине женских ткалаца.

Традиционалне вештине ткања тепиха у Кашану уврштена је на Унеско листу нематеријалног културног наслеђа 2010. године.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.