Прослава Норуза у Чачку и Београду

115

У организацији Културног центра Исламске Републике Иран у Србији, а у сарадњи са Културним центром Чачка и Театром Вук у Београду, 25. и 26. марта 2023. године одржана је прослава Норуза, иранске Нове 1402. године уз концерт традиционалне иранске музике у извођењу ансамбла „Соруш-е Мевлана“ (Румијев гласник).

Концерту у Београду, који је одржан у сали Театра Вук, једном од престижних и старих културних центара овог града, присуствовало је око 400 љубитеља иранске културе и уметности из Србије, као и група Иранаца који живе у Србији.

Након интонације химни Ирана и Србије, амбасадор Исламске Републике Иран у Србији Њ. е . г. Рашид Хасанпур присутнима је пожелео добродошлицу, честитао празник и захвалио гостујућем ансамблу, организаторима и учесницима, и рекао: „Србија је једна од важних и главних дестинација културно-уметничких програма, продукција и производа из Ирана, а главни разлог за то је добродошлица и подршка народа и владе Србије“. Додао је да за разлику од индустрије, уметност пружа људима оно што није доступно у природи. То чини живот слатким, лепим и подношљивим. У томе је улога музике веома посебна. Јер музика је израз осећања и емоција и највише људско осећање, а музичка уметност је дефинисана звуком у времену.

Саветник за културу Амбасаде и директор Културног центра Ирана у Београду, г. Амир Пурпезешк је у свом обраћању нагласио да Норуз има неколико јединствених карактеристика које му дају глобални капацитет, а то су историјско порекло и трајање, географски распона од Индије до источне Европе, формирање идентитета и кохезије међу различитим етничким групама и успостављања везе између човека и природе, што је највећа потреба у данашње време.

У другом делу свог излагања, саветник за културу захвалио је на подршци Организацији за исламску културу и комуникације из Ирана и културно-уметничким центрима у Србији, као и Министарству културе Републике Србије и његовом представнику г. Станку Благојевићу који је присуствовао свечаности, на искреној сарадњи.

У наставку програма, г. Хосеин Сођуди, менаџер музичког ансамбла „Соруш-е Мевлана“, ближе је објаснио карактеристике традиционалне и аутентичне музике и песама из пера великих иранских песника, као и о наступима овог ансамбла у различитим земљама.

Затим је ансамбл извео нумере на стихове Хајама, Хафеза и Румија. Наступ су завршили извођењем у Ирану популарне песме „Хеј Иран“, на опште задовољство публике. Дуготрајан аплауз публике наградили су извођењем још једне песме „Ватнам“ (Домовино моја).

Током дводневног боравка у Србији, музичка група „Соруш-е Мевлана“ одржала је два концерта у Чачку и Београду.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.