fbpx

Светски дан Кудса – дан солидарности са потлаченим народом Палестине

1.496

Поводом Светског дана Кудса, на Велики четвртак, 13. априла 2023. године у 19 часова у просторијама Србског културног центра „Ћирилица“, Скерлићева 12 у Београду, биће одржан округли сто под називом „Палестина: јуче, данас, сутра“.

Учесници:
Др Слободан Јанковић, Палестина: фантазма, прећутана земља или сведок савременог успона и пада светског поретка,
Др Мејсун Гарајбе Симоновић, Нисмо се растали, али нећемо се срести никада — рецепција и перцепција палестинске књижевности у преводу,
Др Стеван Гајић, Србија, авангарда Блиског истока,
Мср Србољуб Пеовић, Суживот у позноосманској Палестини.

Скупу ће се обратити и Њ. е. амбасадор Исламске Републике Иран у Србији г. Рашид Хасанпур.

Дан Кудса (дан Јерусалима; Кудс је арапско име за Јерусалим), званично назван Међународни дан Кудса, је годишњи догађај који се одржава последњег петка месеца Рамазана, а који је иницирала Исламска Република Иран 1979. године како би изразила подршку Палестинцима и супротставила се ционизму и Израелу.

Светски дан Кудса, скоро четрдесет ‎година након што ‎га је ‎увео Имам Хомеини, постао је прилика за уједињење у ‎супротстављању окупацији, ‎апартхејду, масакру, ‎подели и кризи у свету, створеним од стране ‎израелског режима. Није тајна ‎да питање Палестине не припада ‎само Палестинцима, већ превазилази ‎земљу Палестину. ‎У част Међународног дана Кудса, који је постао све глобалнији покрет, сви слободни и ‎либерални ‎мислиоци света ‎позвани су да се придруже овом покрету и бране неотуђива и легитимна ‎права ‎Палестинаца.‎

Поводом Међународног дана Кудса који се ове године обележава 14. априла, представљамо издање Културног центра Амбасаде Ирана под називом „Изабрана казивања ајатолаха Хамнеија о Палестини и Јерусалиму“.

У погледу важности овог дана и присуства муслимана у протестима против злочина ционистичког режима и Сједињених Држава, следе изјаве које је ајатолах Хамнеи, врховни вођа Исламске Републике Иран, дао током протеклих година.

 

Изабрана казивања ајатолаха Хамнеија о Палестини и Јерусалиму

 

Збирка карикатура уметничке куће „Кућа карикатуре“ из Ирана, у знак солидарности са потлаченим народом Палестине

 

Виртуелна галерија плаката и постера посвећених Светском дану Кудса

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.