fbpx

Ирански филмови на 31. Међународном фестивалу етнолошког филма

56

У Етнолошком музеју Београда од 3. до 6. октобра 2022. године одржан је 31. Међународни фестивал етнолошког филма.

Свечаном отварању овог фестивала присуствовао је Амир Пурпезешк, директор Културног центра и саветник за културу Амбасаде Ирана у Србији, који је на маргинама свечаности разговарао са директором Народног музеја Владимиром Перовићем, редитељем документарних филмова и другим организаторима Фестивала.

На фестивалу је приказано укупно 65 документарних филмова етнолошке и антрополошке тематике: 37 филмова у главном такмичарском програму, 8 филмова у студентском такмичарском програму, 14 филмова у ревијалној секцији Панорама, као и 6 филмова у оквиру специјалног програма.

У такмичарској секцији учествовала су и два филма из Ирана: „Седам симфонија Загроса“ редитеља Парвиза Ростамија и „Сан о једном коњу” редитељке Марђан Хосрави.

Документарни филм „Седам симфонија Загроса” приповеда о филозофији седам музичких макама најстаријег дувачког инструмента, шимшала, у животу народа са Загроса. О седам макама се приповеда кроз монолог старца који је провео 65 година живота свирајући шимшал (курдски дувачки инструмент). Наратив филма је оријентисан на његову личност и начине на које се филозофија седам макама пресликава на његов живот. У многим религијама седам се сматра за свети број, што нам и овај филм показује.

Филм „Сан о једном коњу“ младе иранске редитељке бави се, као и већина њених филмова, друштвеним проблемима жена. Прича прати Шахназ, најстарију ћерку номадске породице, која воли писање и њене приче су инспирисане њеним начином живота. Њен отац жели да се она уда како би се побољшао животни стандард породице, али Шахназ има веће снове које жели да оствари.

Свечано затварање 31. Међународног фестивала етнолошког филма одржано је последње вечери фестивала 6. октобра 2022. године у биоскопској сали Етнографског музеја у Београду. Међународни жири је прегледао и оцењивао филмове такмичарских програма фестивала.

На овом фестивалу награда за најбољи независни филм у староседелачкој култури додељена је документарном филму „Седам симфонија Загроса” иранског редитеља Парвиза Ростамија. У образложењу овог избора речено је да је овај филм „лирски документарац, пун дивних призора сеоског пејзажа. Представља нам ванвременски портрет уметника чија свирала већ деценијама уједињује припаднике његове курдске заједнице. Представља поглед истинског аутора и песника.“

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.