fbpx

Учешће Ирана на 3. Међународном фестивалу дечјег и омладинског анимираног филма „Мултимост Фест“

54

Амир Пурпезешк, директор Културног центра и саветник за културу Амбасаде Исламске Републике Иран у Србији, на позив Међународног фестивала дечјег и омладинског анимираног филма „Мултимост Фест“ учествовао је на свечаном отварању овог фестивала у главној сали Културног центра Новог Сада 30. септембра 2022. године. Овој манифестацији присуствовали су и специјални саветник министра културе и информисања Србије, истакнути редитељи анимације, студенти Академије уметности и бројни заинтересовани за ову област уметности.

Ово је иначе трећи по реду Међународни фестивал дечјег и омладинског анимираног филма, а одржан је од петка, 30. септембра до недеље, 2. октобра у Новом Саду и Сремским Карловцима. На „Мултимост фест“ ове године је пристигло 1.087 радова из 90 земаља, од чега су у програм уврштена 63. Реч је о филмовима који гледаоце подстичу на размишљање, рађени су различитим техникама анимације, а могу да се погледају искључиво на фестивалима. Програм је обухватао радове у четири категорије: дечје, омладинске, студентске и ауторске филмове за младе, а пратила га је и радионица анимације.

Више детаља о Међународном фестивалу дечјег и омладинског анимираног филма „Мултимост Фест“ можете погледати на званичној презентацији фестивала: https://mmfest.rs/.

На свечаном отварању фестивала, износећи податке о историјату и стању анимације у Ирану, г. Пурпезешк је истакао: „Од првог покушаја да се направи анимација у Ирану, односно од 1957. године, прошло је скоро 70 година. Иран је до данас постигао много успеха у области анимације и много успеха на међународним фестивалима. Учешће више од 74 кратких анимираних филмове на овом фестивалу показује да у Ирану постоји веома жива активност у области анимације.“

Говорећи о културним активностима намењеним деци и омладини, г. Пурпезешк је рекао: „Културни центар Ирана у Србији у својим активностима посвећује посебну пажњу деци и адолесцентима. Тренутно су у припреми програми за српску децу и адолесценте, међу којима је и издавање „Књиге пријатељства“ која децу упознаје са културом, уметношћу и самим Ирана. Други програм у плану јесте Недеља пријатељства иранске и српске деце која ће бити одржана у Београду и Новом Саду у сарадњи са дечјим културним центрима ова два града. Такође, припремају се српски титлови за неколико иранских филмова за децу и омладину, а ускоро следи Недеља иранског филма и други културни програми.“

Саветник за културу Ирана посетио је и новосадски Дечји културни центар и разговарао са госпођом Александром Лукић и њеним асистентом о одржавању Недеље дечјег пријатељства у Новом Саду. На овом састанку разговарано је о детаљима Недеље пријатељства и садржају програма, а Дечји културни центар Новог Сада је најавио пуну спремност да учествује у овом програму.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.