Отворена 24. Међународна смотра археолошког филма уз учешће два иранска филма

73

Међународна смотра археолошког филма коју Народни музеј Србије приређује ове године по 24. пут, свечано је отворена у уторак 28. маја у 18:30 часова.

Свечаном отварању Смотре присуствовали су саветник министра културе, директорка Народног музеја Србије, амбасадор Јапана, представници неколико страних земаља, стручњаци из области археологије и љубитељи археологије, као и саветник за културу Амбасаде Исламске Републике Иран у Србији Амир Пурпезешк. На овом фестивалу учествују две азијске земље, Иран, Јапан и шест европских земаља. На отварању фестивала говорили су директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић и амбасадор Јапана у Београду Акира Имамура.

Народни музеј Србије реализује Смотру у сарадњи са амбасадом Јапана која је почасни гост 24. Међународне смотре археолошког филма, затим Културним центром Исламске Републике Иран, амбасадом Швајцарске, Италијанским институтом за културу, Институтом Сервантес, Хеленском фондацијом за културу и Руским географским друштвом. У програм је ове године уврштено 25 филмова из 8 земаља – Јапана (1), Швајцарске (1), Италије (5) Шпаније (5), Грчке (2), Русије (1), Ирана (1), и Србије (9).

Филмске пројекције ће од 28. маја до 2. јуна почињати сваког дана у 19.00 часова у Народном музеју Србије. У среду, 29. маја и недељу, 2. јуна биће приказана два филма иранске продукције – Зороастријанци у Ирану и Јермени у Ирану, која су режирали Хади Даварабади и Сејед Мостафа Мусави.

Комплетан програм можете погледати овде.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.