21. Фестивал иранског филма

2.575

У част обележавања 44. годишњице победе Исламске ‎револуције у Ирану, Културни центар Амбасаде Исламске Републике Иран у Београду, у сарадњи са Југословенском кинотеком, позива вас на 21. Фестивал иранског филма, који ће се одржати од 1. до 5. фебруара у Југословенској кинотеци.

Фестивал ће бити свечано отворен у среду, 1. фебруара 2023. у 18 часова у свечаној ‎сали Југословенске кинотеке, Узун Миркова 1, пројекцијом филма „Чаура и лептир“ режисера Мохамада Салехинеџада.

Добро дошли!

Програм 21. Фестивала иранског филма

 

Среда, 1. фебруар

18:00 СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА

18:45 ЧАУРА И ЛЕПТИР (Иран, 2020, 77 мин)
Cocoon & Butterfly (Pileh va Parvaneh)

Режија: Мохамад Салехинеџад (Mohammad Salehinezhad)

Улоге: Салех Малек Табар (Saleh Malek Tabar), Фатеме Малек Табар (Fatemeh Malek Tabar), Радмехр Али Насаб (Radmehr Ali Nasab)

Синопсис: Парване је седмогодишња девојчица која живи са оцем у селу на северу Ирана, где је изгубила мајку у пожару неколико година раније. У пожару јој је повређена нога, а отац је не пушта у школу јер је веома далеко од њихове куће. Такође не дозвољава никоме да подучава Парване, чак ни основној писмености. Међутим, Јавар, дечак из њиховог комшилука, одлучује да је кришом описмени.

 

 

Четвртак, 2. фебруар

18:00 СКИЈАШ (Иран, 2017, 75 мин)
The Skier (Skibaz)

Режија: Ферејдун Наџафи (Fereydoun Najafi)

Улоге: Амир Реза Фарамарзи (Amir Reza Faramarzi), Ава Дароит (Ava Daroit), Шахабодин Табатабаји (Shahabodin Tabatabaei)

Синопсис: Планинска коза која се склонила у мало село биће жртвована за традиционалну свечаност. Међутим, дечак по имену Џоли одлучује да спасе свог необичног новог љубимца користећи новчану награду од победе у скијашкој трци у поподневним сатима.

 

20.00 Реприза филма ЧАУРА И ЛЕПТИР

 

Петак, 3. фебруар

18:00 ОРАХ (Иран, 2018, 76 мин)
Walnut (Gerdoo)

Режија: Мохамадреза Хаџи Голами (Mohammadreza Haji Gholami)

Улоге: Анахита Немати (Anahita Nemati), Мехрнуш Могими (Mehrnoosh Moghimi), Радин Самади (Radin Samadi)

Синопсис: Сохејлови родитељи имају проблема у браку. Мајка покушава да га припреми за развод. Нешто касније она одлази са Сохејлом у своје родно село. Тамо Сохејл упознаје Валија. Међутим, пре него што је схватио шта се дешава, постаје Валијев саучесник у крађи: заједно краду врећу ораха. Од љуштења ораха Сохејлове руке поцрне, те се успаничи мислећи да је то казна за крађу.

 

20.00 Реприза филма СКИЈАШ

 

Субота 4. фебруар

17:00 МОБАРАК (Иран, 2015, 80 мин)
The Mobarak (Мобарак)

Режија: Мохамадреза Наџафи (Mohammadreza Najafi)

Улоге: Елназ Шакердуст (Elnaz Shakerdoost), Манучехр Азар (Manoochehr Azar), Амир Рахбари (Amir Rahbari)

Синопсис: Остарели традиционални приповедач у свом послу користи марионете креиране по херојским ликовима из Федосијевог спева „Шахнаме“, али му посао слабо иде. Има унуку Голпари која више воли модерну књижевност, и уопште није налик њему. Власник продавнице играчака одлучује да украде и уништи марионете на заповест злог Захака, такође лика из „Шахнаме“, но оне оживљавају и заједно са Голпари започињу вратоломну авантуру у намери да једном за свагда поразе Захака.‎

 

19.00 Реприза филма ОРАХ

 

Недеља, 5. фебруар

17:00 ПОСЛЕДЊА ПРИПОВЕСТ (Иран, 2018) 100 мин
The Last Fiction (Akharin Dastan)

Режија: Ашкан Рахгозар (Ashkan Rahgozar)

Улоге: Лејла Хатами (Leila Hatami), Хамед Бехдад (Hamed Behdad), Парвиз Парастуи (Parviz Parastui), Шагајег Фарохани (Shaghayegh Farahani)

Синопсис: Краљ Џамшид, уз помоћ Божанске врлине која га је пратила, поражава војску злог демона Ахримана. Међутим, Божанска врлина га напушта и одузима му славу. Оставши сам, Џамшид постаје плен похлепе и незаситног лудила. Он оставља своју ћерку Шахрзад и поручује Савету министара да Мардас, савезник јужних земаља, заузме његов трон у његовом одсуству. Следећег дана, Џамшид, заједно са војском својих најбољих војника, креће у северне земље да лови Ахримана. Тамо му се губи сваки траг. Мардас умире и његов једини син Захак преузма Џамшидов трон. Но Захак је под утицајем Ахримана, и Џамшидова престоница је гурнута у мрак и ужас. Избављење ће након много година доћи у виду Ферејдуна чије су родитеље убили Захакови војници док је још био у колевци.

Филм је анимирана филмска адаптација једне од централних прича из Фердосијевог спева „Шахнаме“. То је први анимирани играни филм који је у потпуности снимљен у Ирану, и постао је први представник иранске анимиране кинематографије у трци за најбољи филм на 92. додели Оскара.

 

19:00 Реприза филма МОБАРАК

 

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.