20. мај – дан рођења Имама Резе (а.с.), осмог шиитског имама

13

11. дана арапског месеца зу-л-ка’де, 31. дана иранског месеца ордибехешта, односно ове године 20. маја по грегоријанском календару обележава се дан рођења осмог шиитског имама хазрети Алија бин Мусе ал-Резе (а.с.), осмог сунца неба посланства и имамата. Нека је срећан и блажен овај дан свим следбеницима и поклоницима истине и правде.

Имам Реза (а.с.) је рођен у граду Медини, а пострадао је у 55. години као резултат завере абасидског халифе Ма’муна, у селу Санабад надомак града Туса где је и сахрањен. Његова гробница је постепено постала једна од најважнијих светиња у исламском, а посебно у шиитском свету. Веровање у исцељујућу посету вечном почивалишту осмог имама је од посебног значаја у народу и у њиховом животу, а његово име и сећање су у разним приликама задобили значајно присуство у народној култури. Око његове гробнице је настало насеље Машхад ал-Реза, које је кроз историју постепено прерасло у варошицу а потом и град изграђен око светог храма. Данас је Машхад модерна метропола у којој живи више од 6 милиона становника, а стециште је и бројних ходочасника из читавог света. Церемоније и свечаности које се организују у знак сећања на Имама Резу (а.с.) су такве да је њихов утицај увек био присутан у култури народа Ирана.

Најочигледнији знак интересовања људи је чињеница да верници сматрају својом дужношћу да посете гроб Имама Резе (а.с.), а већина шиита сматра да је обавезна да посећује његов гроб сваке године, што Машхад чини познатим као други по значају ходочаснички град на свету. Ова традиција постоји годинама, те је Машхад засенио све друге светиње. Осим тога, део значаја који је храм хазрети Фатеме Ма’суме (а.с.) стекао у Кому је због чињенице да је она сестра Имама Резе (а.с.), што га чини другим најпосећенијим и најзначајнијим местом ходочашћа у Ирану. У Ирану су од давнина одлазак у Ком и посета храму Хазрети Ма’суме (а.с.) и одлазак у Машхад и посета храму Имама Резе (а.с.) били сан сваког шиита, а то се сматрало пожељним нарочито након веридбе, удаје или женидбе, оснивања породице и заснивања сопственог домаћинства.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.