Други Фестивал иранског документарног филма

1.682

Културни центар Ирана у Београду у сарадњи са Културним центром Београда организује други по реду Фестивал иранског документарног филма.

Фестивал ће бити одржан од четвртка, 7. до недеље, 10. децембра 2023. године у Дворани Културног центра, Коларчева 6.

Гости Фестивала су редитељ и сценаристкиња филма „Махер“ г. Масуд Дехнави и гђа Сеједе Хадис Мирфејзи.

Улаз на све пројекције је бесплатан.

Добро дошли!

 

Програм другог Фестивала иранског документарног филма

 

Четвртак, 7. децембар

19:30 СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА

20:00 МАМА МАХМАЛ (74 мин)

Режија: Амир Хосеин Халилзаде

Синопсис: Махмал је старија жена из села на планини Загрос. Она је једноставна, сеоска жена, али моћна и харизматична. Пре много година била је принуђена да прода очеву земљу коју је превише волела, да би спасила сина од смртне казне.

~ ~ ~

МАХЕР (30 мин)

Режија: Масуд Дехнави

Синопсис: Махер је име младића са севера Ирана. Године 2019. регион је погодила поплава у којој је неколико села потпуно потопљено. Махер је због посла отишао у Турску, и дошао на венчање своје сестре, али је поплава направила потпуну збрку. Он покушава да реши проблем села и његових житеља; међутим, потребно је више времена, а њему прети отпуштање са посла. Док помаже људима у исушивању кућа свог родног села, он све више саосећа с њима. Он најзад може да поправи своју ситуацију и организује церемонију венчања своје сестре. Тада одлучује да остане у домовини са својом породицом, и наставља да гради своју кућу.

 

Петак, 8. децембар

20:00 ДАНИ ОТУЂЕНОСТИ (19 мин)

Режија: Аболфазл Таџик

Синопсис: Филм приказује неколико дана из живота Али Мохамада Гаенија, усамљеног 84-годишњег сеоског израђивача филца који је почео да се бави овим послом када је имао само 10 година. Навикао је да ради у кући, где спава и живи. Свакодневно, рано зором, чим устане, почиње да израђује филцане капе. Док сам обавља све послове, Али Мохамад говори о томе како настају капе од филца и објашњава како тече произвођачки поступак. Детаљно говори о томе колико је некада на овим просторима филц био популаран, а данас је скоро потпуно занемарен. Осврће се и на свој живот и усамљеност. Пре десет година умрла је његова жена, након чега су га оставила сва деца. Од тада он сам спрема једноставне оброке и води толико тежак и отуђен живот, да је смрт све што жели. Након неколико дана напорног рада израдио је неколико капа и одлази у град да их прода. Чим их је јефтино продао на градском базару, упућује се ка кући своје ћерке. Тамо нема никога, и он неколико сати, све до ноћи, седи испред куће. Међутим, и даље се нико не појављује.

~ ~ ~

МАРИЈАН (60 мин)

Режија: Хамед Колџеји

Синопсис: „Маријан” је тужна прича о уништеним и баштама које ће вероватно свакодневно бити уништаване. До пре око 70 година историјски град Газвин, некадашњу иранску престоницу, окруживале су традиционалне баште које су биле распрострањене свуда по граду. Пре седамдесетак година, традиционалне баште угрозио је урбани развој уништивши многе њихове делове. Данас, историјске традиционалне баште Газвина покривају површину од 2.800 хектара и још увек са три стране окружују овај град. Иако су регистроване на иранској листи природног културног наслеђа, оне су и даље озбиљно угрожене урбаним развојем, због чега еколошки активисти покушавају да их заштите. Али оно што највише привлачи пажњу, заправо, јесте стабло пистаћа старо 300 година. Више од пет година оно одолева изградњи бетонског надвожњака, због чега ово дрво, као и стотине хектара других башти морају бити уништене. Активисти за заштиту животне средине града Газвина назвали су га „Војником баште“.

 

Субота, 9. децембар

20:00 СПОРИ РИТАМ (75 мин)

Режија: Мохсен Алидади

Синопсис: Спори ритам је истинита прича о Алију, 27-годишњаку са Дауновим синдромом. Он живи у породици која пати због његове болести. Али жели да се ожени, да вози и да ради ствари као други, али не схвата да то није у стању. Највише од свега жели да се венча са девојком с којом је заједно одрастао, али се не усуђује да то саопшти својој породици. Али је сексуално способан што за њега представља притисак који он неуспешно покушава да смањи на друштвеним мрежама. Филм жели да му помогне у неким активностима као што су вожња и јахање, а такође и да створи услове за задовољење његових осталих потреба.

~ ~ ~

ЗЕНДОМАН (24 мин)

Режија: Мохамад Али Ракшани

Синопсис: Поетски поглед на живот и љубав народа Балуча у југоисточном делу Ирана на граници са Пакистаном. Документарац „Зендоман” говори о четири годишња доба живота у огледалу живота Балучи народа, уз сећање на музичара, маестра Али Аваргана, званог Лал Мохамад Сароди.

 

Недеља, 10. децембар

20:00 БЛЕДО ЦРНА (42 мин)

Режија: Мехди Махан

Синопсис: Филм говори о добротворној фондацији Шервин Рубензаде, активној у области терапије туге.

~ ~ ~

ТИХА НЕВЕСТА (24 мин)

Режија: Фатеме Фазели


Синопсис: Осврт на племе Бахтијари и историјат лутке по имену Паж-пажак или Лал Арис. Лутку која у култури овог народа има историјску и културну вредност, у свом чувеном путопису спомиње и Насер Хосро, ирански песник и историчар из 11. века.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.