Свечаност поводом обележавања 192. године постојања Народне библиотеке Србије уз присуство иранских представника

49

Дан Народне библиотеке Србије (НБС) и њен 192. рођендан обележени су данас свечаношћу на којој је награда „Јанко Шафарик“ уручена управнику Библиотеке Матице српске Селимиру Радуловићу.

Овој церемонији, која је одржана у среду, 28. фебруара 2024. године, присуствовали су и амбасадор Исламске Републике Иран Рашид Хасанпур, и саветник за културу Амбасаде Амир Пурпезешк, а честитка директора Националне библиотеке Ирана Алирезе Мохтарпура уручена је Владимиру Пишталу, управнику Народне библиотеке Србије.

У поздравном обраћању представницима министарстава, дипломатског кора, библиотекарима и другим званицама, управник Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало је подсетио да се национална библиотека бави књигом, али је и културни центар.

Помоћник министара културе за савремено стваралаштво Радован Јокић је оценио да је НБС једна од најугледнијих установа наше државе и најзначајнијих у српском народу.

Према његовим речима, током свог постојања НБС је делила судбину свог народа, посебно у Другом светском рату, када је спаљена у немачком авионском бомбардовању 6. априла 1941. године.

„Нестала у ватри, поново је била изграђена поред нашег највећег храма Светог Саве“, подсетио је Јокић.

Све књиге које се чувају у НБС су залог нашег знања и духовности, доступне су свима, и бивају надограђене технологијама које доказе, додао је помоћник министра.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.