Трећа рунда међуверског дијалога: Састанак са председником Скупштине Србије

25

Хуџет-ул-ислам др Мухамед Махди Иманипур, генерални директор Организације за исламску културу и комуникације и председник Савета за политику и координацију дијалога вера Исламске Републике Иран, који је допутовао у Србију на челу иранске делегације ради учешћа у Трећој рунди међуверског дијалога са Српском Православном црквом, заједно са саветником за културу Амбасаде И. Р. Иран г. Амиром Пурпезешком, отправником послова Амбасаде Ирана г. Резаијем и госпођом Рашид Бејги, шефом Одељења за православно хришћанство Центра за верски дијалог Организације за исламску културу и комуникације, састао се са председником Скупштина Србије др Владимиром Орлићем у понедељак, 29. маја поподне.

Др Орлић је посету Мехдија Иманипура Београду оценио као значајну за разговоре о даљем јачању билатералних односа између две пријатељске земље, који се огледају кроз отворен и конструктивни дијалог на свим нивоима, као и кроз интензивну сарадњу остварену у бројним областима.

Саговорници су током састанка, којем су присуствовали и потпредседник Народне Скупштине Републике Србије Усаме Зукорлић и председница Посланичке групе пријатељства са Исламском Републиком Иран гђа Јасмина Каранац, размотрили могућности за унапређење сарадње у области културе, којој би значајан допринос дало ближе повезивање посланичких група пријатељства и одбора два парламента. Др Орлић је поздравио активности усмерене на узајамну туристичку, спортску, историјску и верску промоцију, изнео предлоге за успостављање даље сарадње у области културе између две земље, те исказао задовољство због недавног отварања „Српског кутка“ у Народној библиотеци и архиву ИР Иран.

Председник НС РС је искористио прилику да ИР Иран захвали на поштовању суверенитета и територијалног интегритета наше земље, уједно на залагању за принципе међународног јавног права. „Сви у Србији високо цене овакву позицију пријатељског Ирана“, рекао је председник НС РС, детаљно информишући саговорника о изузетно тешкој ситуацији за Србе на КиМ, сталним претњама и притисцима којима су од стране режима у Приштини изложени, те најновијем таласу терора који долази у виду насилне узурпације општина на северу, у којима већинско становништво чини управо српски народ.

Мехди Иманипур је поручио да две земље деле пријатељство и исте ставове по важним питањима, потврђујући да ће ИР Иран наставити да пружа подршку Србији у међународним организацијама, не мењајући став када је реч о независности тзв. „Косова“. Председнику НС РС је пренео поздраве председника Исламске консултативне скупштине Мухамада Багера Галибафа, као и позив да посети Иран. Осврћући се на активности Организације за исламску културу и комуникације, Иманипур је рекао да је ова организација задужена за културно планирање на међународном нивоу, те да настоји да прошири односе са различитим земљама, укључујући и пријатељску Србију, у виду закључивања уговора и споразума о сарадњи у области културе. Он је изразио наду да ће се сарадња специјализованих комисија парламената две земље проширити.

Председник парламента је изразио задовољство због одржавања међуверског дијалога и указао на добре односе две земље, напоменувши да одржавање Конференције утицајних жена у Техерану и учешће прве даме Србије, као и отварање Српског кутка у Националној библиотеци Ирана, а са друге стране улога Културног центра Ирана у Београду, у многоме доприносе развоју културних односа две земље.

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије Усаме Зукорлић, пожелео је добродошлицу иранској делегацији и рекао да када је у питању култура Србије, у српском језику постоји много персијских израза и појмова, али многи не знају да су корени ових речи персијски и да између две земље постоје чврсти односи.

Председница посланичке групе пријатељства гђа Јасмина Каранац је рекла: „Поздрављам вас у своје име и у име двадесет осам чланова ове групе. Врхунац односа две земље је сарадња у свим областима, укључујући и парламентарну“. Говорећи о свом путовању у Иран у својству члана парламентарне делегације, она је рекла: „Током овог путовања имала сам прилику да сазнам више о култури и парламентарном систему Ирана. Најинтересантније ми је било гостопримство Иранаца и срећна сам што припремате трогодишњи програм развоја културних односа са Србијом“. Она је рекла да је управо због ових културних програма број представника групе пријатељства у Скупштини Србије порастао са 7 на 28 чланова.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.