Одржан четврти програм манифестације „Месец иранске културе“ у Дому омладине Београда

130

Четврти и последњи програм манифестације „Месец иранске културе“ са темом иранско-исламске уметности и архитектуре, у организацији Културног центра Исламске Републике Иран у Србији, и у сарадњи са Домом омладине Београда, одржан је у уторак, 28. новембра 2023. уз присуство великог броја заинтересованих за иранску културу и уметност. Програму је присуствовао и амбасадор Исламске Републике Иран у Србији г. Рашид Хасанпур.

На почетку, гђа Сеједе Бент ол-Хода Хашеми Халиловић, доктор књижевности Филолошког факултета Универзитета у Београду и уметница позлате и калиграфије, говорила је о иранској и исламској уметности и архитектури, њиховим метафизичким симболима, истакнутим карактеристикама архитектуре у доба Сафавида, и репрезентативним џамијама, школама и персијским вртовима.

Затим је г. Александар Драговић, иранолог, преводилац и уредник часописа „Нур“, говорио о историји, цивилизацијском и културном значају персијских вртова. Он је навео пример архитектонске структуре врта Чахарбаг као изванредног примера персијског врта у Ахеменидској ери. Затим је говорио о карактеристикама градње персијских вртова у Сасанидском периоду, континуитету четири елемента градње, односно воде, биљака, архитектонског простора и сенке, а на крају је поменуо извештај Унеска о разлозима избора персијских вртова за листу светског културног наслеђа.

Програм су традиционалном иранском музиком обогатили г. Блажо Лалевић, професор Универзитета у Београду, и г. Марко Петковић Мајер, који су извели неколико композиција на сантуру и гитари. Приказан је и видео клип о иранској уметности и вртовима, а на крају програма је одржавана радионица уметности позлате и калиграфије. Сви заинтересовани могли су са собом за успомену понети на лицу места по својој жељи исписане узорке персијске калиграфије израђене уметничком руком гђе Хашеми Халиловић.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.