Наступ иранске уметнице на трибини „Исламска уметност и наука: Илуминација духа и ума“

157

У уторак, 23. маја 2023, у сали Американа Дома Омладине Београда, у организацији Арапског културног центра одржана је трибина под називом „Исламска уметност и наука: Илуминација духа и ума“, четврта у оквиру циклуса „Арапи – Историја, цивилизација, утицаји“.

На трибини је говорила др Бентолхода Хашеми Халиловић, докторандкиња Филолошког факултета Универзитета у Београду, која је одржала веома инспиративно и надахнуто предавање о значајној теми филозофије исламске уметности, о калиграфији, илуминацији и архитектури, као и техникама и материјалима којима се муслимански уметник служи током свог стваралачког процеса.

Др Хашеми је у свом излагању уметност окарактерисала као једно од поглавља знања. Она је представила духовну исламску уметност као део активности и стваралаштва који је директно повезан са верским и духовним кодексима и ритуалима и повезан је са традиционалним животом. Иранска уметница је додала да је уметност која тврди да је верска мисија неизбежно изграђена на темељима религије. Даље је објаснила да, на основу учења Кур’ана, муслимански уметник не сматра да је свет ограничен на материју, већ познаје лепоту Божију, и то у формативном и стварном облику, те приказује све лепоте Божијег стварања. Др Хашеми је закључила да муслимански уметник, заправо, покушава да у својим делима покаже божанску лепоту.

У другом делу свог говора др Хашеми је објаснила методе исламске архитектуре у којој су најпрепознатљивије џамије као једна од карактеристика исламских земаља. Те методе укључују: различите типове керамичких плочица, укључујући плочице (у декорацији купола и минарета и тремова), малтерисање (у унутрашњости простора), резбарије у камену (на стубовима или постаментима), интарзије у дрвету (у конструкцији проповедаонице, а понекад и прозора), зидање на геометријски прецизан начин (у телу куполе и лукова), натписе који користе калиграфско писмо накш, тулут и куфи (на ободима купола и портала), исламско сликарство (за украшавање спољашњих површина купола, минарета и портала тремова), као и уметност позлате и илуминације, израде корица, калиграфије и слично, а све по ајетима из Кур’ана и молитвама.

Др Хашеми је заинтересованој публици представила и нека од најзначајнијих дела исламске архитектуре попут Велике џамије у Дамаску, палате Абд ел Малика у Јордану, Куполе на стени у Јерусалиму, Велике џамије и палате Мадинат ел Захра у Кордоби и палате Алхамбра у Гренади. Др Халиловић начинила је и кратак осврт на значај и развој науке у исламској цивилизацији и истакла допринос арапско-исламских научника светској науци и знању.

С обзиром на то да се др Хашеми активно бави уметношћу украшавања рукописа (илуминацијом) и калиграфијом, публика имала је прилику да након трибине ужива у изложби одабраних уметничких радова др Хашеми и разговара са уметницом.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.