fbpx

Према Светском савету за путовања и туризам ирански туризам заузима 20 место од 185 у периоду 2011-2017

91

Извештај Светског савета за путовања и туризам (World Travel and Tourism Council – WTTC) под називом „Ранг туристичке моћи земаља“ у обзир узима потрошњу страних туриста (посетилачки извоз), домаћу потрошњу и капитална улагања за путовања и туризам, засноване на апсолутном расту забележеном у периоду између 2011. и 2017. године.

Према овом извештају, објављеном крајем септембра, посетилачки извоз у Ирану растао је у просеку 19,9% годишње у периоду од 2011. до 2017. године, при чему је најснажнији раст забележен током 2013. и 2014. године, када је новоизабрана влада увела либералнију визну политику.

„Током истог периода, вредност иранске валуте, ријала, значајно је опала услед наметнутих међународних санкција због спорног нуклеарног програма. Ово је привукло међународне туристе на које се трговинска забрана не односи“, наводи се у извештају.

Имајући укупан резултат од 28,75, Иран је рангиран између Италије са резултатом од 27,75 и Вијетнама са 29,50.

Кина, САД, Индија, Мексико, Велика Британија, Шпанија, Турска, Канада, Индонезија, Аустралија и УАЕ нашле су се на вишим позицијама у овом индексу.

Телевизија „Фокс њуз“ је у септембру 2017. године известила да подаци достављени овој телевизији од стране водећег аналитичког сервиса за туристичке послове „Форвард киз“ показују да су посете западних туриста Ирану забележиле пораст од пет посто у периоду од 1. септембра 2016. до 1. септембра 2017. године, при чему су Американци чинили 14,5 одсто свих долазака са Запада.

Иран је покренуо опсежне планове за јачање свог сектора туризма. У оквиру „Визионог плана за туризам до 2025. године“, ова земља очекује да ће број долазака туриста повећати са 4,8 милиона, клико је забележено током у 2014 на 20 милиона.

Иран је, иначе, земља која се дичи древним базарима, музејима, џамијама, споменицима, вртовима, историјским локалитетима, богатим природним и сеоским пејзажима, а чак 22 локације налазе се на листи Унескове светске баштине.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.