fbpx

Седмица дечјег пријатељства Србије и Ирана у Београду, Новом Саду, Сремским Карловцима и Обреновцу

276

Културни центар Ирана у Београду у сарадњи са Дечјим културним центром Београда, Позориштем лутака „Пинокио“, Дечијим културним центром Новог Сада, Културним центром Новог Сада, Основном школом 23. октобар у Сремским Карловцима и Основном школом Јефимија у Обреновцу од 1. до 7. новембра организује Седмицу дечијег пријатељства Србије и Ирана.

Манифестацију подржавају Град Нови Сад, Културни центар Новог Сада, Мулти мост Фест, Дом анимације и студио „Visual Production“.

У оквиру програма најмлађи ће имати прилику да се упознају са културом Ирана кроз луткарску представу под називом „Светлост“ у извођењу професионалне позоришне трупе „Дечје поетско позориште“ (Poetic Children Theatrе) из Техерана.

Радња представе одиграва се у једном дворишту у коме се налази једна кућа коју Сунце свакога дана обасјава својом светлошћу. Кућа временом бива надахнута и привучена сунчевом светлошћу, те пожели да се уздигне ка Сунцу и придружи му се. Али када увиди да не може да оде ка Сунцу, она се претвара се у дрво јабуке чије се гране пружају ка Сунцу. Међутим и дрво схвата да не може досегнути Сунце ма колико желело и трудило се, те се претвара се у зеца. Зец трчкара и скакуће по дворишту у игри се са сунчевим зрацима, но Сунце се опет уздиже на небу и одлази. Зец види да ни он не може стићи до Сунца, па се претвара у старицу. Старица имитира кретање Сунца у нади да ће тако постати једно с њим, те почиње да плеше са Сунцем. Сунцу се то допадне, па даје старици два анђеоска крила и старица лети ка Сунцу и сједињује се с њим. И тада је највиши стадијум постојања је достигнут.

Ово је мистична прича чувеног иранског песника Румија, али је на једноставан начин преточена у атрактивну представу за децу. Музику у представи изводи један од глумаца уживо на сцени.

Након представе следи кратко упознавање са Ираном и представљање традиционалних лутака, а потом креативне радионице цртања и израде фигура на тему виђене представе. Посетиоци ће моћи да погледају и иранске анимиране филмове са српским титлом, а за крај програма је предвиђена наградна игра.

Позивамо вас да нам се придружите са својим малишанима.

Добро нам дошли!

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.