Састанак са директором „Службеног гласника Републике Србије“

118

Амир Пурпезешк, саветник за културу Исламске Републике Иран, састао се 21. јуна 2023. године са Младеном Шарчевићем, бившим министром просвете и науке Републике Србије и садашњим вршиоцем дужности директора и главног и одговорног уредника „Службеног гласника Републике Србије“, највећег државног издавача у Србији и региону Балкана.

На овом састанку, коме су присуствовали и директор сектора за издавање књига Петар Арбутина, и професор Универзитета у Београду Фадил Еминовић, директор „Службеног гласника“ истакао је жељу за наставком и проширењем сарадње у области превођења и издавања иранских дела, хвалећи богату и славну историју и културу Ирана.

Честитајући му на именовању за челника издавачке куће „Службени гласник“, Пурпезешк је, осврћући се на пређашњу добру сарадњу ове издавачке куће са Културним центром Ирана и њихов боравак у Ирану 2016. године када је Србија била специјални гост Међународног сајма књига у Техерану, рекао: „Ово знање и однос ће ојачати сарадњу. То ће помоћи у будућности“. Саветник за културу Ирана истакао је и важност присуства великих издавача попут „Службеног гласника“ на значајним догађајима попут Техеранског међународног сајма књига и комуникацију са иранским издавачима и центрима.

Челник „Службеног гласника“ најавио је и жељу да прошири односе са издавачким и дистрибутивним центрима Ирана и размени искуства у овој области. Такође, поздрављен је предлог саветника за културу да се одрже заједнички састанци о утицају иранске културе на српски језик и књижевност на Балкану.

У наставку састанка разговарано је и договорено објављивање више радова, међу којима су књига савремене иранске књижевности, књига о туризму и класична књижевна дела.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.