fbpx

Састанак са директором Завода за проучавање културног развитка

64

Амбасадор Исламске Републике Иран у Србији г. Рашид Хасанпур, заједно са саветником Амбасаде за културу и директором Културног центра Ирана г. Амиром Пурпезешком и саветником за билатералне односе г. Атаијем, у четвртак, 17. новембра 2022. године посетио је Завод за проучавање културног развитка Републике Србије и том приликом се састао са Марком Крстићем, директором ове институције.

На почетку састанка амбасадор се захвалио г. Крстићу и рекао: „Овај састанак уприличен је ради размене мишљења и разматрања области заједничке сарадње.“

У наставку је саветник за културу Амбасаде изразио задовољство што је посетио један од најпрестижнијих студијских и развојних центара у области културе и рекао: „Култура је полазна тачка и крајњи циљ развоја и раста сваког друштва. Активности ваше институције имају широк и значајан распон од концептуализације и спровођења научно-примењених истраживања до креирања база података, састављања докумената и учешћа у културним политикама, објављивања дигиталних и штампаних садржаја и одржавања конференција и семинара, радионица, изложби и слично.“ Он је додао да у Ирану постоје слични истраживачки институти, те да њихова комуникација, сарадња и интеракција са еквивалентним институцијама у Србији могу бити драгоцени и корисни за обе стране. Г. Пурпезешк је такође најавио да је спреман за консултације како би обезбедио везу између Завода за проучавање културног развитка и сличних истраживачких института у Ирану.

Директор Завода за проучавање културног развитка г. Крстић је изразио задовољство овим састанком и госте упознао са историјатом ове институције, рекавши да Завод ове године слави 55 година од оснивања, и једини је институт у области примењених истраживања и културних политика који обухвата културолошке студије о учешћу грађана у културним програмима до израде стратешких докумената. Г. Крстић је додао да је циљ института да повеже културу данашњег друштва са културним наслеђем земље.

По питању сарадње са Ираном, г. Крстић је навео да сарадња може да се одвија у различитим областима. Он је изразио спремност за успостављање званичне комуникације са сличним институцијама у Ирану у циљу размене искустава и метода, сарадње у области културне политике, одржавања заједничких изложби и трибина и упознавања културног наслеђа Ирана и Србије, посебно нематеријалног наслеђа као што су језик, књижевност, обичаји и слично, користећи нове и атрактивне методе за младу генерацију.

Крстић је такође истакао спремност ове институције да сарађује са Културним центром Ирана у одржавању културних сусрета и издавању часописа „Култура“ у Ирану.

Амбасадор Хасанпур је на крају састанка изјавио да постоји много поља сарадње између две земље јер култура има веома висок капацитет за јачање и развој односа. Култура значи однос човека према самом себи, према другима и према природи, а културни развој је заправо исто што и развој човека. „Током овог сусрета покренуте су веома добре и корисне теме и захвални смо вам на озбиљној вољи да проширите сарадњу и заједнички настојимо да јачамо културну дипломатију“, закључио је г. Хасанпур.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.