Састанак са ректором Универзитета у Београду и деканима пет факултета

159

Делегација Универзитета у Београду у саставу: др Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду, декан Машинског факултета др Владимир Поповић, декан Саобраћајног факултета др Небојша Бојовић, декан Факултета безбедности др Владимир Цветковић, и декан Правног факултета др Зоран Мирковић, у сарадњи са Амбасадом и Културним центром Исламске Републике Иран у Београду и секретаријатом за научну и академску сарадњу Организације за исламску културу и комуникације, боравила је почетком маја у Ирану ради закључивања меморандума са Универзитетом у Техерану и упознавањем са научним капацитетима и научним могућностима Исламске Републике Иран.

Рашид Хасанпур, амбасадор Исламске Републике Иран у Србији, заједно са аташеом за културу и директором Културног центра Ирана Амиром Пурпезешком, састао се у петак 27. маја са ректором Универзитета у Београду и деканима пет факултета са којима су разговарали о резултатима путовања у Иран и начину имплементације постигнутих договора. Састанку су присуствовали и шеф Одсека за билатералне односе Амбасаде Ирана г. Атаи, и др Саид Сафари, професор персијског језика на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Ректор Универзитета у Београду др Владан Ђокић похвалио је одличну организацију, пажљиво и професионално планирање путовања и рекао: „Дочекани смо на највишем нивоу у свим институцијама.“ Ђоковић је додао да су током ове посете потписана два меморандума, један са Техеранским универзитетом, а други са Универзитетом за примењене науке и технологију, а у Исфахану су вођени преговори о потписивању меморандума са Универзитетом у Београду.

„Ово путовање је имало велики утицај и надам се да ћу у будућности посетити и друге градове у Ирану“, рекао је др Владимир Цветковић, декан Факултета за безбедност, говорећи о путовању у Исфахан.

„За кратко време које смо путовали видели смо само мали део велике цивилизације и упознали се са великим научним потенцијалом Ирана“, рекао је др Зоран Мирковић, декан Правног факултета.

„Заљубио сам се у Исфахан. Исфахан је најлепши град који сам икада видео“, рекао је декан Машинског факултета др Владимир Поповић и додао: „ Универзитет у Исфахану је спреман да сарађује са нашим факултетом.“

„Сви аспекти су узети у обзир, а о путовању сам говорио пре неколико дана када сам гостовао на једној телевизијској мрежи“, рекао је др Небојша Бојовић, декан Саобраћајног факултета.

Др Ива Драшкић Вићановић, деканка Филолошког факултета, изразила је жаљење што није била у могућности да прати делегацију на овом путовању у Иран, и истакла да је овај факултет уврстио персијски језик у свој наставни програм још давне 1925. године, и да овај језик има значајно место на овом факултету.

Амбасадор Исламске Републике Иран г. Рашид Хасанпур је изразио задовољство чињеницом да је академска делегација Универзитета у Београду задовољна овим путовањем и рекао: „Ваше путовање на овом нивоу је прекретница у развоју научне сарадње. Блиско сте упознати са иранским научним и културним капацитетима. Хајде да сарађујемо и трудимо се да испунимо склопљене договоре.“

„Оно што је важно јесте да су уложени напори да се договори постигну и спроведу, и да обе стране морају једна другу да обавештавају о оперативним и извршним плановима и програмима“, рекао је аташе за културу Амбасаде г. Пурпезешк.

Др Саид Сафари, професор персијског језика на Филолошком факултету, рекао је током састанка: „Са Филолошким факултетом имамо добру сарадњу. Уз помоћ факултета припремили смо уџбеник за персијски језик, а уз подршку деканке водимо програм летње школе.“ Он је додао да су ученици персијског језика из свих језичких група, и додао: „Такође имамо добар однос и сарадњу са групом за оријенталистику, а од следећег семестра биће додато неколико нових курсева на персијском.“

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.