Саопштење Амбасаде Исламске Републике Иран у Београду којим се осуђује злодело спаљивања Кур’ана у Шведској и Данској

37

Поводом поновних спаљивања Часног Кур’ана у Шведској и Данској, Амбасада Исламске Републике Иран у Београду издала је следеће саопштење:

„Поновљена вређања Кур’ана у Шведској и Данској, која се изводе уз дозволу и смислено занемаривање власти ових земаља, повредила су осећања и изазвала гнев више од две милијарде муслимана у свету.

Амбасада Исламске Републике Иран у Београду, заједно са свим муслиманима, верницима и слободоумним људима света, најоштрије осуђује вређање светих књига и сматра да не треба вређати муслимане и следбенике других и њихова веровања и светиња под изговором слободе изражавања. Вређање светих књига религија је јасан пример изазивања мржње, екстремизма, тероризма, насиља и јасног кршења прихваћених међународних стандарда и људских права, и противно је духу дијалога, поштовања, интеракције и мирног суживота између вера и култура и колективне безбедности.

Ниједна влада или нација не може бити сигурна од злокобних последица вређања светих уверења. Да би се спречило отварање Пандорине кутије, улога државника и елита је веома истакнута, а равнодушност и неодговорност је веома скупа. Стога је неопходно да, не само владе и народи Шведске и Данске, већ и да све владе и нације и међународне организације осете одговорност и посвећеност и покажу солидарност у осуди и борби против оваквих увреда. Пасивност и предаја никада не могу бити опција.

Амбасада Исламске Републике Иран – Београд“

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.