Прослава празника Гадир Хума и помен пострадалим шехидима на окупљању Иранаца који живе у Србији

24

У ноћи празника Гадир Хума у понедељак, 24. јуна, у Амбасади Исламске Републике Иран у Београду одржана је прослава у присуству групе сународника, посебно иранских студената. Амбасадор Исламске Републике Иран Рашид Хасанпур и саветник за културу Амбасаде Амир Пурпезешк, овом приликом су одали почаст недавно страдалом председнику Ирана Раисију и његовим сарадницима.

У свом обраћању саветник за културу Амбасаде Ирана Амир Пурпезешк је рекао: „Шехид Раиси, шехиа Амир Абдоллахијан и њихови сарадници и сапутници били су заиста вредни, скромни и џихадистички људи.“

Додао је да је шехид Раиси био у служби могима и да је попут др Бехештија, чија годишњица мучеништва се приближава, живео скромно и умро скромно.

Пуршезешк је још рекао: „С обзиром да се земља суочава са бројним економским проблемима, природно се очекивало да ће председник обратити пажњу на економију и спољну политику. Али шехид Раиси је формирао троугао у својој влади, чије су стране биле политика, економија и култура. Односно, култура му је била подједнако важна као економија и политика, или чак и више од њих.“

Пурпезешк је даље истакао да, и поред свих економских и социјалних проблема и питања, трогодишњи учинак 13. владе показује велика достигнућа, на пример позитиван привредни раст од четири одсто после десет година, смањење стопе раста ликвидности, због чега инфлација је смањена са 42,8 на 25,4 одсто, што потврђује и Светска банка проценом од 25%, а ту је и отварање многих скоро па завршених пројеката придруживање Шангајском споразуму и БРИКС-у.

Ирански саветник за културу је такође поменуо учинак владе шехида Раисија у области културе и рекао: „Кључна реч коју је председник користио била је културна правда и приступ образовању и култури у удаљеним областима.

Рејтинг номадских школа повећан је 40 пута у односу на претходне године наредбом мученичког председника да се у школама обезбеди бесплатно школовање за сиромашне ученике, а број ученика у сиромашним крајевима је повећан за 45%. Петина наставника у земљи је примљена у службу у последње две године, а 130 хиљада ученика који су остали без образовања вратило се у школе.

Такође, у области уметности, повећан је број биоскопа. Повећан је број сценских наступа за 31% у односу на прошлу годину. Оборен је рекорд броја радова приспелих на Национални омладински музички фестивал од 2.500 радова. Ту је и изванредна статистика концерата са преко 1.200 гледалаца – 606 концерата у Техерану и 3.913 концерата у целој земљи. Оборен је рекорд прихода биоскопа са 455 милијарди томана продаје у првих 5 месеци 2023. године, а у културним програмима у пролеће 2023. учествовало је 25 милиона људи. „Ово су само нека од достигнућа народне владе шехида Раисија“, истакао је Пурпезешк.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.