Одржан први програм манифестације „Месец иранске културе“ у Дому омладине Београда

110

Први од четири програма манифестације „Месец иранске културе“ одржан је 6. новембра 2023. године у Дому омладине Београда, уз присуство заменика министра културе и информисања Републике Србије за међународне послове и велики број љубитеља иранске културе, професора и студената, Иранаца који живе у Србији и дипломата страних земаља.

У уводном обраћању Њ. Е. г. Рашид Хасанпур, амбасадор Исламске Републике Иран, рекао је: „Мир, пријатељство, алтруизам и филантропија су порука, дух и заједнички смисао култура. Културна интеракција и разумевање су били хитна потреба човечанства да живи у миру, пријатељству и толеранцији. Културе се међусобно допуњују и треба их делити. Стога се културна доминација и наметање потпуно одбацује и осуђује. Исламска Република Иран, која има велику културну и уметничку дубину и богатство, покушала је да буде лидер у том погледу“. Подсећајући на рат у Гази, он је рекао да је оно што се ових дана дешава у Гази апартхејд, сила, злочин, масакр и бруталност ционистичког режима Израела и његових присталица, до те мере да челници ционистичког режима помињу употребу нуклеарног оружја у Гази као опцију.

Присутнима се обратио и саветник за културу Амбасаде Ирана г. Амир Пурпезешк, речима: „Иран је једна од првих земаља у свету која је стварала историју. Према Хегелу: „Прво историјско царство на свету је Иран“. Неки историчари, попут Арнолда Тојнбија, сматрају Иран колевком цивилизације и утемељивачем данашњег света. Поглед на токове цивилизације у свету показује да су Иранци одиграли кључну улогу у већини културних трансфера из вавилонске, а потом и грчке цивилизације у централне и јужне регионе Азије, и цивилизацијских дела из Персије у Индију, Јерменију, Малу Азију, на север Африке, и на послетку у Шпанију“.

Пурпезешк је на крају нагласио: „Иранска цивилизација и култура имају две посебне, истакнуте и јединствене карактеристике. Прва је њихова људска и универзална природа. Друга карактеристика је обим утицаја ове цивилизације на исток и запад света, од Индије до централне Азије, и од северне Африке до Европе“.

Затим су Александар Драговић, преводилац и уредник часописа „Нур“, и Милош Делић, преводилац и инфлуенсер, представили неке од најважнијих природних и туристичких атракција Ирана. У наставку програма приказан је ирански документарни филм „Седам лица персијске цивилизације“ са преводом на српски језик.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.