Говор председника Ирана на 1. Међународном конгресу утицајних жена

117

Говорећи на 1. Међународном конгресу утицајних жена у четвртак, 19. јануара 2023. године, ајатолах др Сејед Ебрахим Раиси изразио је задовољство што је Исламска Република Иран угостила утицајне жене из различитих земаља, и рекао: „Надам се да ће жене присутне на овом састанку бити у стању да заједно размишљамо како бисмо направили корак ка остваривању права жена у свету“.

Председник је такође изразио наду да ће жене присутне на овом састанку моћи да искористе драгоцена искуства која је Исламска Република Иран стекла у области женских права и пажње према женама у друштву и да на овом сусрету успоставе плодно партнерство и сарадњу.

Наводећи да овај састанак и разговори могу отворити путеве за сарадњу између земаља и нација, др Раиси је додао: „Не сумњамо да су мушкарци и жене различити по постању, али нема разлике између мушкараца и жена по питању људскости“.

Осврћући се на улогу коју су жене играле раме уз раме са мушкарцима кроз историју, председник је рекао: „Када прегледамо историју, видимо ефективно присуство Хаџар поред Аврама (с.а.в.с.), Асије поред Мојсија (а.с.), Свете Марије поред Исуса Христа (а.с.), Хатиџе поред Мухамеда Мустафе (а.с.), и Фатиме као узора женама поред свог оца, супруга и деце, чији сте гроб данас посетили у Кому поред њеног брата“.

Рекавши да не видимо ниједан важан историјски догађај у којем жене нису играле важну улогу, ајатолах Раиси је појаснио: „Жене не треба да буду маргинализоване или изоловане у друштвима. Реакционарни поглед на жене и инструментални поглед западних сила и политичара према женама и осуђен је на неуспех, и одбачен“.

Додао је: „Исправна дефиниција жене је да су и мушкарци и жене исто људско биће, а чак има и жена које утичу на мушкарце“.

Председник је даље приписао отпор палестинске нације окупацији ционистичког режима утицајној улози палестинских жена и рекао: „Жене које су или страдале или повређене на путу отпора своје нације, или које просвећују против окрутности и злочина својим речима, одиграле су централну и утицајну улогу у историји овог народа“.

Др Раиси је рекао: „Ми у Исламској Републици Иран смо се од почетка трудили да одбранимо ово право на међународним форумима и да повећамо учешће и утицај жена у различитим областима код куће“.

„На срећу, данас у нашој земљи више од 30 одсто универзитетских професора, више од 34 одсто здравствених радника активних у области медицине и терапије и скоро 60 одсто капацитета научних и академских центара припада иранским женама и девојкама, као и 30 одсто руководећих позиција“, додао је он.

Ајатолах Раиси је навео да се данас у западним земљама, упркос тврдњама, у многим случајевима крше права жена и додао: „Према статистикама објављеним у америчким и енглеским медијима, многе жене сваке године убијају полиције ових земаља због борбе за своја права“.

Председник је додао: „Разлог зашто су ове земље данас љуте на Исламску Републику Иран је зато што она представља нови начин живота чувајући принципе и вредности жена у друштву које су успеле да достигну високе културне, политичке, друштвене и спортске успехе“.

Изражавајући жаљење због ширења накарадног феномена хомосексуализма под називом цивилизацијске карактеристике, ајатолах Раиси је изјавио: „Такви ставови изазивају уништење и пад човечанства, а Исламска Република, осуђујући ове декадентне појаве, верује у улогу жена у друштвима и има много тога да каже у том погледу“.

Председник је оценио да је назив овог конгреса веома прикладан и рекао: „Надамо се да резултати овог конгреса који у називу има ‘утицајне жене’, могу имати корисне и позитивне резултате за жене суседних земаља, региона и света“.

Др Раиси је даље рекао: „Данас је порука Исламске Републике Иран свим земљама порука мира, пријатељства, мирног живота и сигурности за све грађане. Не волимо рат ни за једну нацију јер смо и сами постали жртве наметнутог и нежељеног рата. Не занима нас ни један део тла било које земље, али смо били присталица територијалног интегритета свих држава и пријатељ наших суседа у тешким временима“.

Председник је даље размотрио самопожртвовање генерала мученика Хаџа Касема Сулејманија у одбрани народа Ирака и Сирије и читавог региона као резултат ове принципијелне и хумане политике Исламске Републике Иран и рекао: „Сматрамо да нико не треба да буде угњетаван. Ми волимо правду за све и желимо мир и сигурност за све народе“.

Ајатолах Раиси је рекао да се данас, уз слаткоречиве слогане о слободи и одбрани права жена, чини највише зверстава над женама и додао: „Исламска Република Иран воли и држи се слободе за све нације, све мушкарце и све жене“.

Председник је наставио: „Сматрамо да је угњетавање палестинског народа угњетавање човечанства, а гажење људских права било где у свету је по нашем мишљењу за осуду“.

Говорећи о улози Исламске Републике у одбрани права, правде и људских права жена и мушкараца, др Раиси је рекао: „Пажњу на права грађана од почетка је наглашавао имам Хомеини (р.а.), врховни вођа Револуција, и Устав Исламске Републике Иран, а ми смо такође дужни да штитимо и поштујемо ова права”.

На крају, председник је нагласио: „Надам се да ће интелектуалци, научници и стручњаци за питања жена и породице на овом састанку, разменом мишљења и ставова, довести до побољшања ефикасности жена у различитим областима и у различитим друштвима, а Исламска Република Иран је такође спремна да подели своја искуства. Допринесите у овом контексту“.

Ајатолах Раиси је додао: „Надам се да ће вам путовање у Иран остати у лепом сећању, и да ћете својим земљама донети драгоцена искуства са овог састанка“.

Пре говора председника Ирана, супруга премијера Буркине Фасо, супруга председника Републике Србије, потпредседница парламента Еквадора, супруга премијера Јерменије и посланица у ирачком парламенту одржале су кратке говоре у којима се хвали пионирска иницијатива Исламске Републике Иран за одржавање овог скупа и величају искуства и напредак Ирана. Оне су изнеле своја мишљења о различитим питањима жена, укључујући начине за оснаживање жена и јачање њихове ефикасности у различитим политичким, економским, друштвеним, културним и здравственим и медицинским областима.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.