Посета амбасадора и директора Културног центра Ирана Пријепољу

179

Разноликост коју поседује општина Пријепоље добар је темељ за успостављање сарадње са Исламском Републиком Иран, оцењено је приликом посете нашој општини амбасадора Ирана Рашида Хасанпура. Посету је започео у Музеју у Пријепољу, а завршио састанком са руководством локалне самоуправе. Размену искустава и идеја амбасадора са представницима из Пријепоља, иницирали су браћа Сеид и Муамер Халиловић, пореклом из Пријепоља, који су своје образовање усавршавали у Ирану.

Културна сарадња може бити кључ успостављања добрих односа општине Пријепоље и Исламске Републике Иран, један је од кључних закључака изнетих приликом посете амбасадора ове земље Рашида Хасанпура општини Пријепоље. У делегацији је био и директор Културног центра Ирана, који у Београду постоји више од 30 година, Амир Пурпезешк. Посету Пријепољу амбасадор је започео обиласком сталне изложбене поставке у Музеју.

„Имам осећај да се налазим у граду који представља озбиљну богату ризницу историјског и културолошког богатства“, истакао је амбасадор Исламске Републике Иран у Србији Рашид Хасанпур.

Конкретна сарадња са Музејом се већ назире.

„Ми смо се договорили да у наредној години у Музеју прикажемо краткометражни ирански филм“, прецизирао је директор Музеја у Пријепољу Асим Бећировић.

Након Музеја, делегацију је дочекало општинско руководство. Председник општине Пријепоље Владимир Бабић је рекао да је жеља представника општине Пријепоље да сарадња заживи и постане традиционална и да је мултикултуралност општине Пријепоље улазница за сарадњу и са истоком и са западом.

„Драго нам је што Пријепоље има част да буде једна од ретких општина која је добила прилику да сарађује са Исламском Републиком Иран“, рекао је председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

Амбасадор Исламске Републике Иран овом приликом је рекао да га посета Пријепољу радује, али и представља велику одговорност, јер на темељу те одговорности мора да размишља да у што скоријој будућности се дође до опипљивих резултата.

Више је поља на којима се може успоставити сарадња Пријепоља са Ираном, оцењено је на састанку, попут пољопривреде, науке, образовања, спорта, трговине. Након повратка у Београд, кад се процене капацитети општине Пријепоље, јасно ће се дефинисати у ком смеру би могла да иде подршка Ирана Пријепољу. Конкретно је договорено да Општина амбасади Ирана проследи контакте успешних привредника из Пријепоља, како би се што пре нашао начин да им се пружи подршка у развијању бизниса. Резултати ове посете у будућности ће бити видљиви свим људима који живе у Пријепољу, поручено је са састанка.

Делегација је такође обишла и Дом културе Прпијепоља где је на састанку са директорицом Дома културе Адмиром Мостарац било речи о будућој сарадњи и размени у области културе, па су начелно договорени одређени пројекти. Осим размене пројеката у овој области разговарало се и о будућој посети ове установе Ирану.

У оквиру посете Пријепољу делегација је имала част да посети и манастир Милешеву, и разговара са Његовим Преосвештенством Епископом милешевски г. Атанасијем. Владика је са гостима најпре обишао манастирски храм Вазнесења Господњег и кратко их упознао са најзначајнијим детаљима који карактеришу велику српскз историјску, културну и верску знаменитост. У разговору који је потом уследио у манастирском салону, Епископ и амбасадор су истакли значај међуверског дијалога у срединама у којима живе припадници различитих вера, јер се тако пружа прилика да се људи међусобно што боље упознају и да заједнички дају допринос изграђивању друштвене заједнице којој припадају. На крају састанка, саговорници су разменили пригодне поклоне као успомену на овај сусрет.

У наставку посете Пријепољу делегација је обишла и женску медресу „Бакије ханум“. Ова медреса је четворогодишња средња школа која нуди висококвалитетно образовање које обједињује опште гимназијско и стручно верско знање.

Уприличен је и обилазак две фабрике чији су власници муслимани – фабрике намештаја и фабрике кондиторских производа „Waltz“.

Власник фабрике намештаја и његови радници, одушевљени присуством иранске делегације, срдачно су их дочекали и изразили захвалност што је Иран увек на страни и у одбрани потлачених, а посебно Палестинског народа.

Током посете фабрици „Waltz“ делегација се упознала са историјатом и условима рада у производним погонима овог предузећа које је једна од највећих фабрика за производњу кондиторских производа на Балкану и један од познатих брендова у Србији, а која извози и у друге европске земље. Ова фабрика послује 33 године и има 130 радника и представништва у 10 земаља. Поред фабрике, власник је изградио и веома лепу и велику џамију. Намера му је да се на последњем спрату џамије оснује обданиште за децу запослених, те је замолио иранске добротворе да помогну у оснивању овог вртића.

 

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.