Порука вође Исламске револуције ајатолаха Хаменеија поводом овогодишњег хаџа

70

„У име Алаха Милостивог Самилосног

Хвала Богу, Господару светова, и нека је благослов и мир на најбоље створење, нашег предводника Мухамеда (а.с.), Одабраног, његову честиту породицу, његове изабране другове и оне који их следе у праведности до Судњега дана.

Прекрасни и благи Ибрахимовски (а.с.) позив који се по Божијем ферману (наредби) шаље свим људима и у свим временима, а који у данима хаџа упућује да посете Кабу, и ове године је привукао и усмерио срца велике групе муслимана из целог света ка овом месту монотеизма и јединства, и ова порука је створила тако масовно и импозантно окупљање различитих народа, те себи и другима представила опсег људи и извршне духовне снаге ислама.

Овај велики скуп и сложени обреди хаџа, кад год се посматрају очима и из угла промишљања, муслиманима је доносио снагу и самопоуздање, и био је извор сигурности и убеђења, док је за непријатеље и злонамернике јачао страх и страхопоштовање.

Не треба се чудити ако злоћудници и непријатељи исламског уммета за мету својих деструктивних напада и сумњи узму управо ове две строге обавезе хаџа; било покушајем да се преувеличају верске, секташке и политичке разлике, било покушајем да се умање његове свете и духовне димензије.

Часни Кур’ан описује и представља хаџ манифестацијом Богоробовања, зикра (спомињања) и скрушености; манифестацијом равноправног достојанства свих људи; манифестацијом обликовања и усклађивања материјалног и духовног живота човечанства; манифестацијом благослова и упуте; манифестацијом моралног, односно етичког смираја и практичног суживота, односно компромиса међу браћом; манифестацијом одбојности и снажне конфронтације према непријатељима.

Помно и дубоко размишљање о ајетима који се односе на хаџ и исправно размишљање и схватање фарзова и обавезних радњи током овог строго наређеног верског обреда; све то и тајне и кодови попут њих, манифестовани и презентовани су нам путем сложених хаџских обавеза и обреда.

Ви, драга браћо и сестре ходочасници, налазите се на месту вежбе ових истина и садржане спознаје. Своје мисли, размишљање и дело приближите што више томе. И свој обновљени идентитет прожет овим узвишеним учењима вратите властитим домовима. То је највреднији и истински поклон вашег овогодишњег путовања на ходочашће и хаџа.

Ове године питање бера’ата (одрицања) је много израженије него ранијих година. Катастрофе у Гази, које су незабележене у савременој историји човечанства, и дрскост немилосрдног ционистичког режима који је манифестација окрутности и безобразлука, и који је већ суочен са својим слабљењем и пропасти, не остављају простора никаквом разматрању и умиривању за било којег појединца, странку, групацију, владу или муслиманску скупину. Овогодишњи програм бера’ата (одрицања) мора бити знатно опширнији од локације и сусрета на хаџу; он се мора проширити и након хаџа у све земље и све градове са муслиманском популацијом – било где у свету, и мора се пренети свима широм света а не само овогодишњим хаџијама.

Ово одрицање од ционистичког режима и његових помагача, посебно Сједињених Америчких Држава, мора се показати у речима и делима свих народа и њихових влада и на тај начин да сузе простор бескрупулозним џелатима.

Челични отпор Палестине, те стрпљиви и напаћени народ Газе чији су сабур, стрпљење и отпор позитивно запрепастили и изненадили цели свет, морају бити помогнути свим могућим средствима и капацитетима.

Свевишњег Створитеља молим и од Њега тражим да им додели брзу и потпуну победу, а за вас уважене хаџије молим да вам прихвати хаџско ходочашће. Нека уз вас буду прихваћене молбе и дове хазрети Бакијатуллаха, нека је мир на њега.

Мир нека је с вама.

Сејед Али Хаменеи

4. зу-л-хиџџе 1445. л. х. г.
22. хордада 1403. с. х. г.
11. јуна 2024. године“

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.