Одржана трибина „Политика америчког империјализма у 20. и 21. веку“

70

Трибина „Политика америчког империјализма у 20. и 21. веку“ у организацији удружења „Завет СрпскоРуски“, у сарадњи са Културним центром Амбасаде Исламске Републике Иран у Србији одржана је у петак, 3. новембра у Прес центру Удружења новинара Србије.

На овој трибини учествовали су Њ. Е. г. Рашид Хасанпур, амбасадор Исламске Републике Иран у Србији, др Мохсен Алвири, члан академског савета и директор одељења за историју Универзитета „Бакер ал-Олум (а.с.)“ и уредник онлајн часописа „Quarterly Research Journal of Islamic History“ из Ирана, г. Зоран Ћиријаковић, публициста и г. Ђорђе Аничић, пензионисани потпуковник противваздухопловне одбране Војске Југославије и аутор ратних мемоара, а разговарало се о различитим аспектима америчке хегемонистичке политике. На овој трибини говорници су описали поступке ционистичког режима у складу са глобалном политиком ароганције Сједињених Држава по питању Палестине и бруталних напада ционистичког режима на Газу.

На почетку трибине говорнике је представио г. Љубиша Ристић, председник „Завета СрпскоРуског“ који је упутио изразе захвалности Културном центру Ирана на учешћу на семинару, и рекао: „Наше једино оружје су реч и паметна мисао, паметна мисао коју ћемо данас чути пре свега од наших драгих гостију из Ирана, из једне културе коју ми са одушевљењем откривамо, и у жељи да се што више дружимо и у будућности сарађујемо.“

Потом је г. Хасанпур, амбасадор Исламске Републике Иран у Србији, у свом говору, осврћући се на поклапање одржавања ове трибине са датумом освајања тзв. „америчког шпијунског гнезда“ 1980. године од стране револуционарних студената, рекао: „Том акцијом наша револуција је ушла у нову етапу, а пронађени су документи који су у великој мери расветлили улогу и политику америчке хегемоније у Ирану и региону“.

Хасанпур је назвао ембарго и војни напад једним од америчких арогантних оруђа за мешање и експанзионизам и рекао: „Војни напад на Ирак, Либију и Југославију показује очигледну умешаност Америке у различите регионе света, али данас је свет на ивици велике промене и америчка хегемонистичка политика опада. Данашњи свет је сведок формирања нових глобалних и регионалних сила“. Осврћући се на то да је Иран данас одлучујућа регионална сила, он је навео да је Иран Исламском револуцијом оспорио ауторитет и суверенитет Америке и униполарног света.

Хасанпур је истакао питање Палестине као најважније глобално питање и рекао да је овај случај отворен већ 80 година, да није било политичке воље да се реши, и да нико није тражио коренско решење овог проблема, па се напад Хамаса, према речима генералног секретара Уједињених нација, није догодио у вакууму и не само да га треба узети у обзир, већ је овај напад резултат вишедеценијског притиска, агресије и експанзионизма. Он је закључио да будућа перспектива показује опадање америчке моћи и да се ова земља више не може лако мешати у унутрашње ствари других земаља.

Следећи говорник, др Мохсен Алвири, члан академског савета и директор одељења за историју Универзитета „Бакер ал-Олум (а.с.)“ учествовао је на овој трибини онлајн. Он је указао на важност догађаја од 4. новембра 1979. године и њиховој улози у антиамеричким борбама иранског народа у 20. веку и његовом продужетку у 21. веку, истакавши: „Испитивање докумената и других доказа прибављених у америчкој амбасади јасно је показало да је америчка амбасада буквално велики и свеобухватни шпијунски центар, па се сходно томе у нашој земљи реч „шпијунско гнездо“ користило за означавање америчке амбасаде у Ирану. То је остало уобичајено и данас, и ако се било где употреби реч „шпијунско гнездо”, сви одмах помисле на америчку амбасаду.“

Следећи говорник, новинар и публициста г. Зоран Ћиријаковић је истакао: „У овим тешким данима Газе, Иран је једина земља која је пример идеала у борби против америчког империјализма, не само пред палестинским питањем, већ и на светској сцени у целини. Данашњи стил империјализма се веома разликује од колонијализма. После Хладног рата, Југославија је била лабораторија за амерички империјализам и показатељ како су они деловали и како су контролисали свет након што је Совјетски Савез напустио терен. Почетком 90-их Југославија је била окружена групом негативних стереотипа и мислила је да је историја за нас завршена и најављивала долазак западне хегемоније сликама обећаног раја. Конфронтирање Запада против Србије било је нека врста расистичког гледишта.“

Он је такође нагласио да Иран није само регионална сила већ и кључни фактор у осовини отпора. У палестинском питању нема расправе о Хамасу. Пре је реч о покрету отпора једног народа који одражава више од 7 деценија подношења терора и угњетавања, а оно што се догодило 7. октобра и напад који је извршен, свакако није била кривица Хамасових снага, јер су се оне само сукобиле са узурпаторима. Овде само Израел треба да одговара, они су узурпатори који су дали узурпирану земљу цивилима.

Потом је излагао г. Ђорђе Аничић, потпуковник у пензији противваздухопловне одбране Војске Југославије, који је био заменик команданта 3. дивизиона 250. ракетне ПВО бригаде током НАТО агресије на СР Југославију, која је срушила авион Ф-117 Ноћни јастреб у атару сремског села Буђановци. Он је рекао: „Све што раде амерички империјалиста и НАТО директно је везано за постизање политичких циљева везаних за економске циљеве у циљу поробљавања држава и народа“. Он је навео да су у 20. веку државе освајале друге сопственом моћи, али да се сада, у 21. веку, прибегава „прокси“,т. ј. заступничким ратовима. Пример су рат у Украјини с једне стране, а са друге напад на Србију са дистанце од стране НАТО савеза 1999. године, и то баш на 50. годишњицу оснивања НАТО-а, што је требало да пружи оправдање за даље постојање ове организације.

„Представљањем своје негативне културе и наметнуте политике Запад уништава нашу културу, политику, интелигенцију, таленат и све. Свака држава која стане испред њих биће проглашена терористом, као што је српски народ био проглашен таквим. Запад уништава човечанство такозваним хуманитарним акцијама“, истакао је Аничић.

Комплетан снимак трибине можете погледати на Јутјуб каналу Прес центра Удружења новинара Србије: https://youtu.be/1kjvX6E_dxM

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.