Позив на 18. Фестивал иранског филма

822

Културни центар Амбасаде Исламске Републике Иран у Београду, у сарадњи са Југословенском кинотеком и Филмском фондацијом „Фараби“ из Ирана, позива вас на 18. Фестивал иранског филма, који ће се одржати од 4. до 10. фебруара у Југословенској кинотеци.

Фестивал ће бити свечано отворен у понедељак, 4. фебруара 2019. у 18 часова у свечаној ‎сали Југословенске кинотеке, Узун Миркова 1, пројекцијом филма „Наргесино доба“ редитељке Негар ‎Азербејџани.

Ове године, у част обележавања 40. годишњице Исламске ‎револуције у Ирану, током недељу дана фестивала поклоници иранске кинематографије биће у прилици да ‎погледају по два филма дневно. На репертоару је избор од 11 ‎најрепрезентативнијих филмова које је публика имала прилику да види на претходним фестивалима, уз два филма која ће бити премијерно приказана у Србији.

Улаз на свечано отварање фестивала и пројекцију филма „Наргесино доба“ је слободан, док ће осталим данима улазница купљена за филм који се приказује у термину од 18 часова важити и за пројекцију од 20 часова.

Добро дошли!

Програм 18. Фестивала иранског филма

 

Понедељак 4. фебруар, 18:00

НАРГЕСИНО ДОБА

(Иран, 2017, 95 минута)

Fasl-e Narges

Режија: Негар Азербејџани (Negar Azarbayjani)

Улоге:  Амир Агаjи (Amir Aghaee), Пeжман Базеги (Pejman Bazeghi), Шајесте Ирани (Shayesteh Irani), Шабнам Гударзи (Shabnam Goudarzi), Јекта Насер (Yekta Naser), Гохар Хејрандиш (Gohar Kheirandish), Мохамад Реза Хедајати (Mohammed Reza Hedayati), Рима Раминфар (Rima Raminfar)

Синопсис: Паралелна прича о три наизглед сасвим различите жене – Гису, Ајлар и Наргес.

Гису, возач таксија, једнога дана сасвим случајно среће веома познатог глумца Резу Фрађама, и тај сусрет обома мења живот. Ајлар је романтична душа коју привлачи депресивни Илија чија је вереница трагично настрадала. Наргес је млада девојка која дубоко верује у хуманост и схвата вредност живота, те постаје донатор органа. Њихове приче се на крају укрштају и постаје јасно да су њихови животи и те како повезани.

 

Уторак 5. фебруар, 18:00

ГДЕ СУ МИ ЦИПЕЛЕ?

(Иран, 2016, 90 минута)

Kafsh-hāyam ku?

Режија: Киумарс Пурхамад (Kiumars Poorahmad)

Улоге: Реза Кианиан (Reza Kianian), Роја Нонахали (Roya Nonahali), Маџид Мозафари (Majid Mozaffari), Шагајег Фарахани (Shaghayegh Farahani), Бахаре Киан Афшар (Bahareh Kian Afshar), Мина Вахид (Mina Vahid), Мансуре Вафери (Mansoureh Vaferi)

Синопсис: Филм је адаптација дебитантског романа америчке ауторке Лисе Џенове „И даље Алис“ (Still Allice, Lisa Genova, 2007), и представља причу о љубави, породици и нади.

Филм прати живот Хабиба Кавеа, остарелог власника фабрике који болује од Алцхајмерове болести. Годинама пошто га је породица напустила, живот му се окреће наглавачке када његова ћерка одлучи да се врати у Иран и обнови контакт са њим. Да ли ће се због његове болести њихов однос вратити у нормалу?

 

Уторак 5. фебруар, 20:00

БАЗЕН ЗА ЦРТАЊЕ

(Иран, 2013, 96 минута)

Houze naghāshi

Режија: Мазијар Мири (Maziar Miri)

Улоге: Шахаб Хосеини (Shahab Hoseini), Негар Џавахеријан (Negar Javaherian), Фреште Садре Орафаји (Fereshteh Sadre Orafaiy), Сепехрад Фарзами (Sepehrad Farzami), Сиамак Ехсаји (Siamak Ehsaei), Елхам Корда (Elham Korda)

Синопсис: Прича о ментално заосталом брачном пару и њиховом десетогодишњем сину. Он осећа ‎аверзију према својим родитељима и због тога их избегава, а чак и неко време проводи у кући своје учитељице ‎дружећи се са њеним сином, све до тренутка када почне да осећа колико му недостају ‎његови родитељи.‎

 

Среда 6. фебруар, 18:00

САСВИМ САМ

(Иран, 2013, 92 минута)

Tanhāye tanhāye tanhā

Режија: Ехсан Абдипур (Ehsan Abdipuоr)

Улоге: Мејсам Фархуманд (Meysam Farhoumand), Армен Хованисијан (Armen Hovanesian), Ана Паносијан (Ana Panosian), Абас Џавади (Abbas Javadi), Тигран Кзмалијан (Tigran Khzmalyan), Мохсен Макари (Moshen Makari), Ебрахим Тамхид (Ebrahim Tamhid)

Синопсис: Дечак познат под надимком Ранџеро је једанаестогодишњак из Бушехра који се спријатељује са руским дечаком који ‎живи у кампу између његовог села и нуклеарне електране. Они склапају искрено пријатељство, ‎али када се у њихове животе умеша политика, све добија нови облик. Ранџеро одлучује да крене ‎на несвакидашње путовање.‎

 

Среда 6. фебруар,20:00

КОЛЕВКА ЗА МАЈКУ

(Иран, 2013, 80 минута)

Gahvārei barāye mādar

Режија: Панахбар Xода Резаи (Panahbarkhoda Rezaee )

Улоге: Елхам Хамиди (Elham Hamidi), Чакаме Чаман Мах (Chakameh Chaman Mah), Малихе Никђуманд (Maliheh Nikjoumand), Афсар Асади (Afsar Asadi), Газал Сарами (Ghazal Sarami), Фарахназ Манафи Захер (Farahnaz Manafi Zaher)

Синопсис: Млада девојка Наргес на Московском универзитету дипломирала је руску књижевност. Сада студира у верској школи и жели да се врати у Русију да предаје студентима који су примили ислам. ‎Међутим, мајка јој је болесна‎ и нема коме да повери бригу о њој, те је растрзана између љубави према мајци и прилике да следи свој позив.

 

Четвртак 7. фебруар, 18:00

ЈЕДНО ОД НАС ДВОЈЕ

(Иран, 2011, 90 минута)

Yeki az mā do nafar

Режија: Тахмине Милани (Tahmineh Milani)

Улоге: Бахрам Радан (Bahram Radan), Елса Фируз Азар (Elsa Firuz Azar), Даниал Ебади (Danial Ebadi), Анахита Немати (Anahita Ne’mati), Хомајун Ершади (Homayoun Ershadi), Сара Хонејха (Sara Khoeniha), ‎Самане Пакдел (Samaneh Pakdel), Елназ Фирузазар (Elnaz Firuz Azar), Пајам Салехи (Payam Salehi), Амин Имани (Amin Imani)

Синопсис: Сара је живахна млада девојка и перспективан архитекта, и веома је посвећена свом послу. Бабак је ‎директор у угледном пројектном бироу. Њих двоје се случајно упознају на улици када јој он ‎даје своју визиткарту. Када схвати да је Бабак директор пројектног бироа, Сара одлучује да га ‎посети због разговора за посао. Након неуобичајеног разговора, Бабак одлучује да је ‎запосли, али ће то довести до разних сукоба и многих неочекиваних заплета.  ‎

 

Четвртак 7. фебруар, 20:00

ОВДЕ, БЕЗ МЕНЕ

(Иран, 2010, 100 минута)

Injā bedoone man

Режија: Бахрам Таваколи (Bahram Tavakoli)

Улоге: Сабер Абар (Saber Abar), Негар Џавахеријан (Negar Javaherian), Фатеме Мотамед-Арија (Fatemah Motamed-Aria), Парса Пирузфар (Parsa Pirouzfar),

Синопсис: Девојка Јалда је инвалид, воли да сакупља стаклене фигуре животиња, а њен брат Ехсан пише ‎поезију и сања да постане писац. Он своје слободно време проводи лутајући по биоскопима и ‎гледајући старе филмове. Фариде издржава породицу тако што ради два посла и она је једини члан у ‎породици који се свесно суочава са тешким условима живота. Она чини све да спаси породицу, али ‎неки наизглед безначајни догађаји пореметиће све њене планове.‎ Филм је иначе адаптација позоришне представе „Стаклена менажерија“ Тенеси Вилијамса.

 

Петак 8. фебруар, 18:00

СОЛОМОНОВО КРАЉЕВСТВО

(Иран, 2010, 110 минута)

Molk-e Soleimān

Режија: Шахријар Бахрани (Shahriar Bahrani)

Улоге: Амин Зендегани (Amin Zendegani), Махмуд Пакнијат (Mahmood Pakniat), Хосеин Махџуб (Hossein Mahjoub), Мехди Фагих (Mehdi Faghih), Алиреза Камалинеџад (Alireza Kamalinejad), Џавад Тахери (Javad Taheri), Елхам Хамиди (Elham Hamidi), Захра Саиди (Zahra Saeedi), Сирус Сабер (Sirous Saber)

Синопсис: Соломон, Божији веровесник и краљ, замолио је Бога да му подари идеално царство какво пре ‎њега ником није дато. Њему је речено да се са својим поданицима припреми за долазак ‎демона и бића која спопадају људе.‎

 

Петак 8. фебруар, 20:00

СУПЕРСТАР

(Иран, 2009, 107 минута)

Super stār

Режија: Тахмине Милани (Tahmineh Milani)

Улоге: Шахаб Хосеини  (Shahab Hosseini), Реза Рашидпур  (Reza Rashidpoor), Фатане Малекмохамади  (Fataneh Malekmohamadi),  Афсане Бајеган  (Afsaneh Bayegan), Фариба Коусари  (Fariba Kowsari), ‎Лејла Заре  (Leyla Zareh), Бардиа Заре (Bardia Zadeh), Насрин Моганлу  (Nasrin Moghanloo), Еласа Фирузазар (Elasa Firoozfar), Хосеин Азарара (Hosein Azarbara)

Синопсис: Прича о егоистичној филмској звезди која почиње да увиђа своје грешке и чији екстравагантни ‎начин живота почиње драстично да се мења када у њега уђе млада девојка која тврди да је ‎његова ћерка.

 

Субота 9. фебруар, 18:00

ТАКО БЛИЗУ, ТАКО ДАЛЕКО

(Иран, 2005, 97 минута)

Kheili dour, kheili nazdik

Режија: Реза Миркарими (Reza Mirkarimi)

Улоге: Масуд Рајеган (Masoud Rayegan), Афшин Хашеми (Afshin Hashemi), Елхам Хамиди (Elham Hamidi), Ашкан Катиби (Ashkan Khatibi), Мохамадреза Наџафи (Mohammadreza Najafi)

Синопсис: Успешни неурохирург, посвећен послу, напушта свој позив и полази у пустињу како би пронашао и приближио се свом 18-годишњем болесном сину, који се под непрегледним небеским сводом пустиње бави посматрањем звезда.

 

Субота 9. фебруар, 20:00

ЈА САМ ТАРАНЕ, 15 МИ ЈЕ ГОДИНА

Man Tarāneh, pānzdah sāl dāram

(Иран, 2002, 100 минута)

Режија: Расул Садр Амели (Rasoul Sadr Аmeli)

Улоге: Таране Алидусти (Taraneh Alidoosti), Негар Џавахеријан (Negar Javaherian), Хосеин Махџуб (Hossein Mahjoub), Махтаб Насирпур (Mahtab Nasirpour), Милад Садр Амели (Milad Sadrameli)

Синопсис: Петнаестогодишња Таране је узорна девојка која живи са баком, пошто јој је отац у затвору. Таране иде у школу, али и ради да би зарадила за живот. На наговор своје родбине, по завршетку школе се удаје за Амира Хусеина, младића из суседства. Но, убрзо млади пар схвата да нису једно за друго, те се разводе, а Амир Хусеин одлази у Немачку. Таране открива да је у другом стању, но Амир Хусеинова мајка не жели да призна да је дете његово. Упркос свим недаћама са којима је суочена након бакине смрти, Таране је одлучна у намери да задржи дете и да га одгаја скромно, али достојанствено.

 

Недеља 10. фебруар, 18:00

ДЕЦА НЕБА

(Иран, 1997,  89 минута)

Bachehā-ye āseman

Режија: Маџид Маџиди (Majid Majidi)

Улоге: Мохамад Амир Наџи (Mohammad Amir Naji), Амир Фарох Хашемијан (Amir Farrokh Hashemian), Бахаре Седиги (Bahare Seddiqi), Нафисе Џафар-Мохамади (Nafise Jafar-Mohammadi), Фереште Сарабанди (Fereshte Sarabandi), Бехзад Рафи (Behzad Rafi), Мохамад-Хасан Хосеинијан (Mohammad-Hasan Hosseinian), Масуме Даир (Masume Dair)

Синопсис: Али је школско дете из техеранског предграђа. На путу од обућара до куће изгуби сестрине ‎ципелице, што је за његову сиромашну породицу ненадокнадиви материјални губитак. Због тога ‎Али одлучи прећутати губитак и замоли сестру да деле његове патике, што обома проузрокује ‎многобројне компликације. Када угледа најаву школског маратона где су трећа награда ‎патике, Али види решење проблема. Међутим, на том такмичењу не сме бити ни бољи ни гори од ‎трећег места.‎

 

Недеља 10. фебруар, 20:00

ЛЕЈЛА ЈЕ УЗ МЕНЕ

(Иран, 1996,  95 минута)

Leily ba man ast

Режија: Камал Табризи (Kamal Tabrizi)

Улоге: Парвиз Парастуи (Parviz Parastui), Махмуд Азизи (Mahmud Azizi), Шохре Лорестани (Shohreh Lorestani), Сахере Матин (Sahereh Matin), Рахман Багеријан (Rahman Bagherian), Мехди Фагих (Mehdi Faghih)

Синопсис: У овој комедији карактера, али и ситуације чија је радња смештена у доба иранско-ирачког рата, телевизијски сниматељ који има финансијске проблеме безуспешно покушава да добије кредит како би довршио стан који гради за своју породицу. Један од колега предлаже му да крене с прекаљеним ратним извештачем у ратну зону како би снимили извештај о ирачким ратним заробљеницима, што би му можда користило при подношењу захтева за кредит. Но страх од погибије надвладава његов осећај патриотизма, те се он свим силама одупире одласку на фронт. Проблем је у томе што је његов страх грешком схваћен као патриотски занос, те он завршава тамо где је најмање желео да буде – у првим борбеним редовима.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.