Вече поезије Незамија Ганђавија у галерији Артгет

82

У уторак, 12. марта, у 17 часова у галерији Артгет Културни центар Београда и Културни центар Амбасаде Исламске Републике Иран у Београду организују програм посвећен великом персијском песнику из 12. века Незамију Ганђавију.

Незами Ганђави (1141–1209), чије је право име било Џамалудин Абу Мухамед Илијас ибн Јусуф ибн Заки, сматра се највећим песником романтичне епике у персијској књижевности. Његова заоставштина нашироко је цењена и заједничка за Авганистан, Азербејџан, Иран, регион Курдистан и Таџикистан.

Сва Незамијева дела сачувана су у пет збирки римованих полустихова које оплемењује песников бриљантни рационални и интелектуални приступ. Његови стихови се, углавном, своде на монотеистичку слику света, разне аргументе у корист Божјег постојања, као и на критику основа онтолошког светоназора материјалиста и натуралиста, што пре свега указује на Незамијево велико умеће – способност да у поезији употреби демонстративне и аргументоване методе – као и на завидан ниво његовог познавања религијске научне баштине, како оне коју су утемељили мистици, теолози и филозофи, тако и оне откровитељске баштине која се спомиње у предањима и сакралним списима.

Незами је заправо највећи приповедач у историји персијске поезије. Његова грандиозна дела вековима су представљала инспирацију каснијим песницима и књижевницима.

Учествују: др Саид Сафари, професор персијског језика, студенти Катедре за оријенталистику Филолошког факултета Универзитета у Београду и преводилац збирке Незамијеве поезије Петар Јаначковић.

Уводна реч: Амир Пурпезешк, аташе за културу Амбасаде и директор Културног центра Ирана ‎у Београду и Јелена Ниџовић, гостујућа уредница књижевно-трибинског програма КЦБ.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.