Писмо ајатолаха Хамeнеија студентима универзитета Сједињених Америчких Држава који подржавају палестински народ

48

У име Бога

Пишем ово писмо младим људима које је њихова пробуђена савест мотивисала да устану у одбрану потлачене деце и жена у Гази.

Драги млади студенти у Сједињеним Америчким Државама! Ово је наша порука саосећања и солидарности са вама. Сада, док историја окреће страницу, ви стојите на њеној правој страни.

Сада сте формирали огранак Фронта отпора и под немилосрдним притиском ваше владе која отворено подржава узурпаторски и брутални ционистички режим, започели часну борбу.

Велики фронт отпора који дели иста схватања и осећања као и ви данас, већ дуги низ година води исту борбу на месту далеко од вас. Циљ ове борбе је да се стане на крај очигледном угњетавању које је брутална терористичка мрежа циониста дуги низ година наносила палестинском народу. Након што је заузео њихову земљу, ционистички режим их је подвргао најтежим притисцима и мучењима. Данашњи геноцид од стране ционистичког апартхејда наставак је изузетно окрутног понашања које траје већ деценијама.

Палестина је независна земља дуге историје са нацијом састављеном од муслимана, хришћани и Јевреја. После светског рата, капиталистичка ционистичка мрежа, уз помоћ британске владе, постепено је довела неколико хиљада терориста у ову земљу; они су упадали у њене градове и села побивши или протеравши у суседне земље на десетине хиљада људи. Запленили су њихове домове, послове и пољопривредна добра, формирали владу у узурпираној земљи Палестине и назвали је Израел.

Након почетне помоћи Енглеске, Сједињене Државе су постале највећи поборник овог узурпаторског режима, и наставиле да му пружају политичку, економску и војну подршку, па су чак, крајње непромишљено, отвориле пут за производњу нуклеарног оружја и помогле му у том погледу.

Од самог почетка ционистички режим је користио политику гвоздене песнице против беспомоћног народа Палестине и из дана у дан је појачавао своју бруталност, терор и репресију не обазирући се на моралне, људске и верске вредности.

Америчка влада и њени партнери никада нису изразили негодовање против овог државног тероризма и непрестаног тлачења. И данас су неке изјаве владе Сједињених Држава у вези са страшним злочином у Гази више лицемерне него стварне.

Из дубине ове мрачне и очајне атмосфере настао је Фронт отпора, а формирање владе Исламске Републике Иран га је проширио и ојачао.

Глобална ционистичка елита, која поседује већину америчких и европских медијских корпорација или путем финансирања и подмићивања утиче на њих, представила је овај храбри, хумани покрет отпора као „тероризам“! Да ли је нација која се у земљи која јој припада брани од злочина ционистичког окупатора терориста? И да ли је људска помоћ овој нацији и јачање њеног наоружања тероризам?

Опресивне вође глобалне хегемоније немају милости чак ни према најосновнијим хуманим начелима. Они приказују како немилосрдни, терористички израелски режим делује у самоодбрани, док палестински отпор, који брани своју слободу, безбедност и право на самоопредељење, називају терористима.

Желим да вас уверим да се данас ситуација мења. Осетљиви регион западне Азије очекује другачија судбина. Савест људи се пробудила у светским размерама, а истина излази на видело. Фронт отпора је ојачао и постаће још јачи. А историја окреће страницу.

Осим вас студената са десетина америчких универзитета, било је и побуна на универзитетима и међу људима других земаља. Подршка и солидарност ваших професора је значајан и импресиван догађај. Ово донекле може бити утешно у суочавању са бруталношћу полиције ваше владе и притисцима које она врши на вас. И ја саосећам са вама младима и ценим вашу истрајност.

Поука Кур’ана за нас муслимане и читаво човечанство је да будемо истрајни на путу истине: „Зато будите чврсти како вам је наређено“ (11:112). Кур’анска поука о међуљудским односима је: „Не тлачите и нећете бити потлачени“ (2:279).

Учењем и поступањем по овим и стотинама сличних налога, Фронт отпора ће напредовати и остварити победу – уз Божију дозволу.

Сејед Али Хаменеи
25. мај 2024. / 5. хордад 1403.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.