Свечано отварање курса персијског језика Културног центра Ирана и представништва Фондације „Са’ади“ у Србији

Курсеви персијског језика за школску 2018/19 годину су почели, а квалитетна настава један ‎је од приоритета Културног центра Ирана у Београду.‎

465

У петак, 9. новембра 2018. године у просторијама Културног центра Ирана у Београду уприличено је свечано  отварање новог курса персијског језика за школску  2018/19 годину уз присуство полазника курса персијског језика.

У оквиру програма је Махди Ширази, директор Културног центра Ирана, говорио о позадини курсева персијског језика у Србији, и разноврсним активностима у правцу побољшања квалитета наставног плана.

„Квалитетно успостављање и одржавање наставе на курсевима за учење персијског језика тренутно је један од наших приоритета у Културном центру Ирана и Фондацији „Са’ади“, будући да се наши напори у промовисању наших културних активности у највећој мери фокусирају на  изучавање персијског језика“, истакао је он.

Ширази је такође истакао и следеће: „Осим слободног курса персијског језика, изучавање персијског језика се одржава и у форми званичне академске наставе Филолошком факултету београдског Универзитета, тако да током ове школске године око три стотине студената изучава персијски језик. Оснивање и отварање Центра за студије персијског језика на Филолошком факултету најзначајнији је вид наше подршке програму за изучавање персијског језика, што ће бити реализовано током наредних недеља. Напоредо с тим, на нивоу слободне наставе, предвиђено је издавање нових приручника за учење персијског попут књиге „Први корак“ (перс. „Гам-е авал“) на српском језику, нових издања часописа „Персијски фењер“ (перс. „Фанус-е Фарси“), а ту су и бројне нове радионице и књижевне вечери.“

Осврнувши се на сарадњу са Универзитетом „Мегатренд“ у организацији наставе персијског језика, Ширази је рекао: „Потписивање Меморандума о разумевању и сарадњи са Универзитетом „Мегатренд“ у значајној мери је допринело подизању образовног нивоа наставе персијског језика у ранг високошколског предмета, тако да полазници курса у оквиру овог Универзитета на крају сваког нивоа стичу академски признату диплому.“

Директор Културног центра Ирана позвао је на крају полазнике курса да узму учешћа у разноврсним активностима Културног центра, изражавајући наду да ће тим путем мимо упознавања са језиком упознати и културу, историју, уметност и књижевност Ирана, а самим тим и право лице Ирана и народа који се том културом дичи.

У другом делу програма, проф. др Саид Сафари је, кроз презентацију о историји персијског језика, говорио‎ o његовим карактеристикама и односу са индоевропским језицима, као и о његовој граматици и наставном плану и програму за ову школску годину.

Присутнима се на послетку у име Универзитета „Мегатренд“ обратила Кристина Симеуновић, задужена за ванредне предмете, која је, захваливши се Културном центру на организовању курсева персијског језика, представила и друге екстракурикуларне активности овог Универзитета.

Треба напоменути да је настава на курсевима персијског језика почела пре неколико дана, а да је овај програм био намењен новоуписаним полазницима првог нивоа курса, ради упознавања са активностима Културног центра Исламске Републике Иран у Београду.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.