Одржано вече поезије посвећено Незамију

48

Вече поезије посвећено сећању на иранског песника Хакима Незамија одржано је у уторак, 12. марта 2024. године у галерији Артгет Културног центра Београда.

Ову свечаност отворили су Јелена Ниџовић, гостујућа уредница књижевно-трибинског програма Културног центра Београда, једног од најзначајнијих и најстаријих културних центара у Србији, др Саид Сафари, професор персијског језика и Алекса Аранђеловић, студент персијског језика на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Након тога, скупу се видео поруком, са титловима на српском језику обратио проф. др Ебрахим Егбали са Универзитета у Табризу, врсни познавалац Незамијевог дела, који је говорио о најзначајнијим карактеристикама овог великог песника. Затим су студенти персијског језика извели део поеме о Хосроу и Ширин, а потом је о овом чувеном иранском песнику говорио Петар Јаначковић, преводилац одабраних песама Хакима Незамија.

На крају програма присутнима се обратио и Амир Пурпезешк, саветник за културу Амбасаде Исламске Републике Иран у Србији, рекавши: „Данас смо се окупили да одамо почаст великану иранске књижевности, кога Хегел назива епским писцем љубави. Хаким Незами је велики персијски песник и приповедач који је спојио мудрост, мистицизам, морал и аскетизам са поезијом и створио јединствену комбинацију љубави, живота и чедности.“

Треба напоменути да је Центар за персијске студије Филолошког факултета Универзитета у Београду, уз подршку Културног центра Ирана, припремио и објавио посебну књигу која представља овог великана персијске књижевности и његова дела, уз превод неких његових песама.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.