Одржана трибина „Жена, верска култура, савремени свет“

81

Поводом Међународног дана жена, у Библиотеци града Београда у четвртак, 7. марта 2024. одржана је трибина „Жена, верска култура, савремени свет“ чији су домаћини били Удружење жена Исламске заједнице Србије „Креативна актив жена“, Удружење „Женска снага и напредак ЦЕСЛАЈА“ и Културни центар Амбасаде Исламске Републике Иран у Београду.

НА трибини су говориле госпођа Муна Јусуфспахић, виши стручњак за исламске науке и председница Удружења „Креативна актив жена“, госпођа Светлана Прошевски, председница Удружења „Женска снага и напредак ЦЕСЛАЈА“, Данијела Марковић, хришћански теолог и религиолог и члан Института за студије културе и хришћанства и др Лејла Карими, специјалиста за репродуктивно здравље и члан академског особља Универзитета Бакијат из Техерана.

На почетку овог скупа гостима је добродошлицу пожелела гђа Муна Јусуфспахић, председница Удружења „Креативна актив жена“ и предавачица београдске исламске школе. Она се осврнула на трагичне догађаје у Палестини и позвала присутне да минутом ћутања одају почаст страдалима у рату у Палестини, од којих су огромна већина недужне жене и деца.

Прва говорница трибине гђа Светлана Прошевски своје излагање је насловила питањем „Прослављање Дана жена 8. марта је врста шале, мода или хитна потреба?“ Она је у свом говору истакла да су жене симбол рађања и опстанка људског рода у свету, и да су као мајке, жене и сестре својим залагањем увек преузимале улогу заштите породице и очувања живота, да су увек подносиле и добро и лоше трудећи се да буду подршка сваком члану своје породице. У најтежим условима живота, у рату и расељавању, човечанство се увек ослањало на жене, а оне су се и бориле се у одбрани слободе и у том смислу су достојне поштовања.

У наставку је Данијела Марковић са Института за студије културе и хришћанства истакла дојучерашњу жену као узор за данас и сутра и навела да су људи, по њеном мишљењу, били задовољнији у прошлости и да је улога жене у породици и у друштву била дефинисана и јасна, али да је данас, у савременом свету, жена је постала клупко забуне које напушта своју стварну улогу и избором више улога ставља себе под непотребан притисак, што даље врши притисак и на породицу и на друштво.

Муна Јусуфспахић је говорила о женама у исламу из перспективе Кур’ана, као и о стварању мушкарца и сврси стварања мушкарца и жене, те њиховој вредности, престижу и положају у исламској вери.

Др Лејла Карими, специјалиста за репродуктивно здравље и професор на Универзитету Бакијат, указала је на напредак жена у Исламској Републици након Исламске револуције у поређењу са временом пре револуција кроз приказ статистика у различитим областима, укључујући научну, уметничку, књижевну, политичку и економску, образовну, спортску, медијску сферу, као и запошљавање и здравствену заштиту и присуство у области моћи и позиције одлучивања.

Истичући достојанство и карактер хазрети Фатиме (с.а.в.с.) као узора муслиманске жене у области породице и друштва, др Карими је нагласила: „Религија ислам даје достојанство и висок положај жени. На основу тога, једна од најважнијих почасти и достигнућа Исламске Републике Иран је давање идентитета женама које чине половину становништва наше земље.“

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.