Одржана манифестација „Седмица дечјег пријатељства Србије и Ирана“

145

У сарадњи Културног центра Ирана у Београду и Дечјег културног центра Београда, Позоришта лутака „Пинокио“, Дечијег културног центра Новог Сада, Културног центра Новог Сада, Основне школе 23. октобар у Сремским Карловцима и Основне школе Јефимија у Обреновцу од 1. до 7. новембра 2022. године одржана је манифестација „Седмица дечјег пријатељства Србије и Ирана“.

Током једне недеље реализовано је укупно шест програма у четири града – Новом Саду, Сремским Карловцима, Београду и Обреновцу, а у овим програмима је учествовало више од 600 деце и тинејџера.

Садржај програма обухватао је дечју позоришну луткарску представу засновану на Румијевој мистичној поезији, иранолошке радионице, уметничко стваралаштво – сликање и израду фигура, упознавање са митским и традиционалним луткама из различитих крајева Ирана и пројекције иранских анимираних филмова са српским преводом.

Позоришна група „Дечје поетско позориште“ (Poetic Children Theatre) из Техерана коју чине редитељка Париса Шаери, дечији позоришни уметник Шима Шараеи, музичарка Захра Долатхани и сценограф и костимограф Газале Гофрани Маџлан, поставила је представу „Светлост“ засновану на Румијевој песми „Умро сам и звао сам се Маснави Молави“, која представља етапе људског пута ка савршенству и достизању светлости.

За одржавање иранолошке радионице, као и за превод материјала учествовали су гђа Јована Миловановић, студент персијског језика и председница удружења Алумни Филолошког факултета Универзитета у Београду, као и гђа Бент Ал-Хода Хашеми, Иранка која живи у Београду. Превод иранских анимираних филмова урадила је госпођа Милена Радуловић.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.