fbpx

Одржана свечана прослава празника Ним-е шабан

89

У среду, 8. марта 2023. године у Амбасади Исламске Републике Иран одржана је прослава и комеморација рођења спасиоца човечанства хазрети Валија Асра – Имама Махдија (а.). Прослави која је организована у сарадњи са Културним центром амбасаде Ирана у Србији, присуствовале су иранске породице и студенти који живе у Београду.

Имам Махди (а.), за којег се верује да је нестао у раним годинама свог живота, за шиитске муслимане је обећани Спаситељ који ће једнога дана, заједно са Исусом Христом, устати и испунити свет миром и правдом.

Честитајући овај велики празник, амбасадор Исламске Републике Иран г. Рашид Хасанпур је рекао: „Рођендан Имама Махдија (а.) није само обична рођенданска прослава, већ има различите политичке, културне, друштвене и друге аспекте, јер он је испуњење речи из Кур’ана: ‘А Ми смо хтјели да оне који су на Земљи тлачени милошћу обаспемо и да их вођама и насљедницима учинимо’ (Кур’ан, сура 28, ајет 5).

Амбасадор Исламске Републике Иран је додао: „Идеал који је у рођењу Његове Светости пун је вредности и правде и наде, а његовим повратком биће затворен случај свих угњетавања, неправди и страдања. Наше присуство на овој церемонији значи обећање да ћемо кренути ка постизању тог узвишеног универзалног идеала“.

У другом делу свог говора који се односи на 8. март, Међународни дан жена, честитајући свим дамама овај празник амбасадор Хасанпур је рекао: „Овај дан је прилика за жене света да се залажу за своја права и прави статус“.

У наставку свечаности, др Саид Халиловић, директор Центра за исламске науке „Ком“ у Београду, рекао је: „Предмет имамата се сматра једним од темељних принципа наше религије, а вечерашњи празник је знање и давања, јер се наставља школа знања која је почела стварањем Адама и са доласком Спаситеља је завршена“.

Халиловић је додао да је реч Свевишњег „Ја ћу на Земљи намјесника поставити“ (Кур’ан, сура 2, ајет 30) стална и трајна ствар и показује континуитет имаматске школе која се наставља чак и у доба окултације уз присуство имама.

Набрајајући разлику између значења заступника и именованог имамата, Халиловић је рекао: „Имамат у значењу представника је као именовање имама џемата од стране људи, који постављају особу чија је правда успостављена за имама џемата. Али у имамату, то значи старатељство, именовање од Бога, јесте да се то не дешава у Сакифи већ у Гадиру. Особа која је Алахов калиф мора манифестовати сва својства и имена Бога“.

У наставку свог говора рекао је: „Са доласком Имама Махдија (а.), због његовог поседовања сјаја непогрешивости, рационалност света ће бити доведена до савршенства. Због своје непогрешивости и у теоријском и у практичном разуму, он остварује правду, која је највиши степен практичног разума“.

Халиловић је додао: „Добро је што молимо Бога да нам подари прилику да видимо Његову Светост, али оно што је важније је да Он нас види и да ми примамо Његову посебну бригу, а ако желимо да примимо Његову милост и бригу, једну од начини је стицање знања. Наука која нам може помоћи да разумемо Бога и да будемо најбољи међу људима“.

У наставку свечаности, госпођа Амра Халиловић, која је недавно одбранила мастер рад из области персијске књижевности на Филолошком факултету Универзитета у Београду, прочитала је песму Сохраба Сепехарија о Имаму Махдију (а.) на персијском језику уз превод на српски.

Такође, емитована су два клипа говора врховног вође о настанку и спасењу света, као и угњетавању бахатог и капиталистичког система над женама и породицама, који су привукли пажњу.

 

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.