Свечаност поводом годишњице рођења Фатиме Захре (а.с.) и иранског Дана жена и мајки

199

Поводом годишњице рођења хазрети Фатиме Захре (а.с.) и иранског Дана жена и мајки, у петак, 13. јануара 2023. године, у амфитеатру Амбасаде Исламске Републике Иран у Београду одржана је прослава иранског Дана жена и мајки. Прослави су присуствовале иранске породице које живе и раде у Београду, као и група иранских студената.

Рашид Хасанпур, амбасадор Исламске Републике Иран, током свог говора честитајући рођење хазрети Фатиме Захре (а.с.) и Дан жена и мајки је рекао:

„Хазрети Фатима Захра, мир нека је с њом, може бити најбољи узор и пример на свим пољима, укључујући породични и друштвени, на путу процвата талената и капацитета, промоције статуса и достојанства и остваривања женских права. Нарочито у ери када се води борба против погрешних модела и образаца понашања. Очигледно, у овој борби може бити успешнији и победити модел који не само да поштује достојанство и права жена, већ их на најбољи начин показује.

Западни модели, упркос релативном успеху у овом правцу, повезани су са многим ексцесима. Инструментализација и комерцијализација, и свођење положаја жене на робу може бити знак ових ексцеса. Успешни модели могу бити најбољи представници школа, религија и вероисповести у домаћој и међународној сфери.“

Саветник за културу и директор Културног центра амбасаде Ирана г. Амир Пурпезешк је у свом излагању истакао:

„Хазрети Фатима (а.с.) постала је стандард породичних вредности у друштву у којем је имати сина био стандард истих, а срамота рођења ћерке се могла избрисати само ако би је живу закопали“.

Осврћући се на понашање и посебне похвале Посланика ислама (а.с.) према Фатими (а.с.) и одајући јој почаст, Пурпезешк је рекао: „Ово понашање је значајније од уобичајене наклоности оца према ћерки. Ово понашање показује велику мисију и посебан и узвишен положај жене у друштву и породици, велику револуцију у области породице и међуљудских односа и одбацивање незнабожачке традиције“.

На овој свечаности емитован је и говор др Неде Малеки, професорке Техеранског универзитета, о улози мајке као најважније особе која утиче на живот деце и њихов физички и емоционални развој.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.