Обележен Дан државности Ирана и 44. годишњица победе Исламске револуције

180

Свечаност поводом обележавања Дана државности и 44. годишњице победе Исламске револуције у Ирану уприличила је Амбасада Исламске Републике Иран у Београду у среду, 8. фебруара 2023. године.

Овој свечаности присуствовало је више стотина српских гостију, међу којима су били политички и војни званичници, поједини амбасадори и дипломате различитих земаља, верске, културне и академске личности и група Иранаца који живе и раде у Србији. Званице и гости честитали су амбасадору Ирана Њ. е. г. Рашиду Хасанпуру годишњицу победе Исламске револуције.

Амбасадор Хасанпур је пожелео добродошлицу и захвалио високим званицама и заинтересованима за Исламску Републику Иран на присуству. Он је пре свега изразио дубоко жаљење због катастрофалног земљотреса који је потресао две пријатељске и суседне земље, Турску и Сирију, при чему је хиљаде људи је погинуло и повређено. Он је изразио саучешће владама и народима две земље и замолио присутне да минутом ћутања изразе саосећање са жртвама ове природне катастрофе.

Амбасадор Исламске Републике Иран је у наставку изразио задовољство што је након двогодишњег одлагања због пандемије Ковид-19 коначно могуће одржавање свечаности поводом годишњице победе Исламске револуције и Дана државности Ирана, и рекао: „Пре 44 године, под вођством имама Хомеинија, народ Ирана је збацио угњетавање, збацио стари ауторитарни систем и успоставио нови политички систем под називом Исламска Република Иран, који је независан и демократски, заснован на верским и националним принципима и вредностима“.

Амбасадор је даље нагласио: „Наша борба се наставила и суочили смо се са изазовима као што су наметнути рат, политички и економски притисци, тероризам, наметнуте и нелегитимне економске санкције. Иран се супротставио свим овим изазовима и поносно напредовао и цветао на многим пољима – политичким, економским, друштвеним, одбрамбеним, технолошким, научним и слично и остварио значајне резултате на плану нових технологија као што су генетика, клонирање, нано-технологија, свемирско-ваздушна и одбрамбена индустрија, нуклеарна енергија, медицина, информационе технологије и многе друге“.

Осврћући се на билатералне односе Исламске Републике Иран и Републике Србије, амбасадор Хасанпур је рекао: „Захваљујући снажној политичкој вољи која је укорењена у заједничким ставовима и интересима народа две земље, последњих година учињени су значајни помаци ка даљем напретку и развоју. Прошле године смо видели размену сјајних делегација и доживели смо невероватне развоје и догађаје“.

Хасанпур је на крају истакао: „Исламска Република Иран придаје велики значај пријатељским односима са Србијом. Наши односи и сарадња ће у наредним годинама све више расти у свим областима и правцима на иновативан начин“.

На овој свечаности, саветник за културу Амбасаде Исламске Републике Иран г. Амир Пурпезешк сусрео се са низом културних и научних личности и разговарао о будућој сарадњи.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.