Обележавање Норуза у Филолошкој гимназији

49

Програм упознавања са Норузом за ученике Филолошке гимназије у Београду приређен је у понедељак 18. марта 2024, уз присуство саветника за културу Амбасаде Исламске Републике Иран у Србији Амира Пурпезешка, директорке Филолошке гимназије Драгане Ћећез-Иљукић, професора персијског језика на Филолошком факултету Универзитета у Београду др Саида Сафарија и професорке персијског језика Бојане Девић.

У оквиру овог програма неколико студената персијског језика говорило је о традицији иранске Нове године Норуза и њеним сличностима са српском традицијом, и рецитовало песме српских и иранских песника на персијском језику о пролећу.

У свом обраћању, похваливши залагање руководства Филолошке гимназије и госпође Девић, професорке персијског језика, др Пурпезешк је рекао: „Норуз је једна од најстаријих и најлепших светковина на свету. Ова прослава има утицај у великом делу културне и цивилизацијске сфере Истока, од Индије до Источне Европе, а практикују је различите етничке групе.“

Истичући да је Унеско уврстио прославу Норуза на листу заједничког културног наслеђа човечанства, он је навео да је то због поруке Норуза која значи живот, мир, пријатељство и наду, па сви људи света радо учествују у прослави Норуза. Осврћући се на горку стварност у данашњем свету, он је рекао: „Надам се да ће младе генерације искористити поруке Норуза да створе лепши и бољи свет него што је данас”.

Оставите коментар

Ваша имејл адреса неће бити објављена.